Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fördelas egentligen vaccinen mellan EU-länderna? Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström reder ut vad som gäller. Foto: SVT

Så går vaccineringen mot covid-19 för EU-länderna

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationstakten i EU-länderna är lägre än i exempelvis USA, Storbritannien och Israel. Skillnaderna inom unionen är också stora – men det handlar huvudsakligen inte om fördelningen länderna emellan. Vaccinet fördelas efter medlemsländernas befolkningsstorlek.

Trots att ett av EU:s vaccinmål är att se till att alla i EU har jämlik tillgång till vaccin finns det skillnader mellan ländernas vaccinationstakt.

Malta har hunnit ge en första dos till 17,6 procent av befolkningen över 18 år. I Sverige är samma siffra 9,3 procent, vilket ger en placering i mitten av vaccinationsligan, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Ska fördelas lika

EU-kommissionen har tecknat avtal med vaccintillverkare på uppdrag av EU-länderna. Efterhand som tillverkarnas vacciner godkänns ska alla EU-länder ha samma möjlighet att samtidigt köpa tillgängliga doser, fördelat per capita.

Men enligt en representant för EU-kommissionen som nyhetsbyrån Reuters citerade på fredagen är det trots detta möjligt för länder att sinsemellan komma överens om att fördela vaccinpartierna mellan sig.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz gick på fredagen ut med misstankar om ojämlik fördelning inom EU och pekade att vissa länder kan ha färdigvaccinerat sin befolkning i maj, medan det kan dröja till sensommaren eller hösten i andra länder, rapporterar Reuters.

Beror på förmågan

Men enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström beror skillnaderna i huvudsak på respektive lands förmåga att rulla ut vaccin. Några länder valde också inledningsvis att beställa färre doser av de första vaccinen, från Pfizer/Biontech och Moderna.

Vilka grupper i befolkningen som länderna har valt att prioritera först är också något som kan påverka siffrorna över hur många som har vaccinerats.

Länder har ordnat egna leveranser

Tyskland har parallellt gått utanför den gemensamma EU-strategin och avtalat om egna leveranser från Pfizer. EU-kommissionen har dock hållit fast vid att det bästa för hela EU är att man förhandlar tillsammans.

Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen har valt att köpa in vaccin som inte är godkända i EU – det kinesiska Sinopharm-vaccinet och det ryska vaccinet Sputnik V.

Se Richard Bergström svara på frågor om EU-ländernas vaccinering i klippet ovan.

Toppen

Hur stor andel av alla över 18 år som fått första dosen.

 • Malta: 17,6 procent
 • Finland: 12,6
 • Ungern: 12,4
 • Danmark: 12,3
 • Irland: 12,0

I Sverige har 9,3 procent fått första dosen.

Botten

Hur stor andel av alla över 18 år som fått första dosen.

 • Belgien: 7,8 procent
 • Luxemburg: 7,8
 • Rumänien: 7,5
 • Italien: 7,5
 • Bulgarien: 4,7
 • Lettland: 4,1

Källa: EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Siffror från den 13 mars 2021. Alla länder rapporterar till ECDC minst två gånger i veckan.

EU har avtal med följande bolag:

 • Pfizer/Biontech
 • Moderna
 • Astra Zeneca
 • Johnson & Johnson, det amerikanska bolagets vaccin fick i veckan klartecken av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
 • Curevac, ännu under utveckling.
 • Sanofi-GSK, ännu under utveckling.

61,8 miljoner doser har hittills levererats till EU-länderna. EU:s mål är att senast i mars 2021 bör länderna ha vaccinerat minst 80 procent av alla över 80 år och 80 procent av vård- och omsorgspersonalen. Till sommaren 2021 bör minst 70 procent av den vuxna befolkningen ha vaccinerats, enligt EU:s mål.

Förhandlingar pågår om ytterligare vaccindoser. EU-kommissionen har hittills gjort klart med leveranser av cirka 2,6 miljarder doser. Pfizer/Biontech står för den största andelen doser som hittills har levererats till EU-länderna, följt av Astra Zenecas och Modernas vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer