Ursula von der Leyen: Underskattade industrins svårigheter

Publicerad

EU-kommissionens misslyckande att få tillräckliga mängder vaccin skapar frustration bland medlemsländerna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommenterar förseningen i en exklusiv intervju med SVT.

– Vi underskattade industrins svårigheter att utöka produktionen så snart vaccinen kom, och massproducera vaccinen. Det orsakade den långsamma starten, säger hon.

Är det dags att köpa vaccin utanför EU? De medlemsländer som redan svarat ja på den frågan är Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen. De har till och med köpt in vaccin som inte är godkända i EU till sina befolkningar – det kinesiska Sinopharm-vaccinet och det ryska vaccinet Sputnik 5. Bara tre vaccin har godkänts i EU hittills: Modernas, Pfizer-Biontechs och Astra Zenecas.  

Tyskland har gått utanför den gemensamma strategin i EU och slutit avtal om egna vaccinleveranser från Pfizer. Det blev allmänt känt i början av januari, men affären hade gjorts redan i september. EU-kommissionen har hållit fast vid att det bästa för hela EU är att man förhandlar tillsammans, men kommissionen har inte kritiserat Tyskland för affären. Och nu vill andra EU-länder följa Tysklands exempel.

Danmark vill lära av Israel

Idag reser Danmarks stadsminister Mette Fredriksen och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz till Israel för att försöka snabba på vaccineringen av respektive lands invånare.

Ursula von der Leyen kritiserar inte Danmarks och Österrikes besök i Israel. 

-Som jag ser det är det också en resa för att lära från ett gott exempel. Israel har inga egna produktionsanläggningar, liksom Danmark. Så om lärdomen blir att investera i produktionen är det mycket bra. Det är en gemensam europeisk strategi. 

Samtidigt pågår arbetet i EU för att snabba på produktionen av vacciner: 

-Nu jobbar vi nära tillsammans med industrin och frågar oss vad vi kan göra för att öka produktionen. Har vi distributionskedjor, har vi råvarorna, kan vi snabba på någon process? Säger Ursula von der Leyen till SVT.

Kan säkra vaccin utanför EU

Ett samarbete mellan Danmark och Israel skulle till exempel kunna betyda att man bygger fabriker ihop, som ett sätt att försöka snabba på tillverkningsprocessen, enligt ett tidigare uttalande från Fredriksen.  

I Sverige anser en majoritet av ledamöterna i riksdagens Socialutskott att Sverige borde försöka säkra vaccin på egen hand, alltså även utanför EU:s gemensamma upphandling. Socialutskottet har tagit emot initiativ från M och V, som diskuterades under torsdagen och som kommer att tas upp igen efter vidare beredning

Israels vaccinationer

I söndags hade hälften av Israels befolkning vaccinerats. Israels snabbhet när det gäller vaccinationerna beror på att landet var tidiga med att godkänna Pfizer-vaccinet, någon vecka innan EU:s godkännande i slutet av december. Landet gjorde dessutom ett särskilt avtal med läkemedelsbolaget om att ge dem tillgång till data över genomförda vaccinationer, och i utbyte fick man stora vaccinleveranser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.