Richard Bergström: Bara en dos till tidigare covid-sjuka kan påverka Sveriges mål

Uppdaterad
Publicerad

Trots Astra Zenecas leveransproblem ger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström inte upp vaccinmålet. I stället pekar han på att en övergång till att bara ge en dos till tidigare covid-sjuka kan förändra läget.

På torsdagen meddelade Astra Zeneca att bolaget halverar sina vaccinleveranser till EU under det andra kvartalet. Orsaken är att de planerade leveranserna av vaccin från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.

Trots detta menar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att det är för tidigt att överge Sveriges vaccinmål om att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet. Att som till exempel Tyskland och Frankrike övergå till att bara ge en dos vaccin till dem som nyligen har haft covid-19 skulle kunna förändra situationen i Sverige, enligt Bergström.

– Det skulle påverka avsevärt, eftersom vi och många andra länder ju har haft aktiv smittspridning den senaste tiden, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Finns starka belägg”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt två doser för alla. Men Richard Bergström förklarar att för dem som har haft covid-19 de senaste tre till sex månaderna så blir effekten av den första dosen ungefär som att få en andra dos, eftersom immunförsvaret redan har blivit utmanat av viruset.

– Det finns starka vetenskapliga belägg för att bara ge en dos. Men det är inte mitt jobb att utfärda råd och jag vill inte föregripa mina kollegor på Folkhälsomyndigheten. De får ge råd, och så får regeringen ta ställning till det och den information de har från mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.