För närvarande kan man inte dra slutsatsen om det finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna. Foto: TT

Danmark pausar Astra Zenecas vaccin efter flera fall av blodproppar

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporter om allvarliga fall av blodproppar hos personer som vaccinerats med Astra Zeneca stoppas nu vaccinet i Danmark.

– Det är naturligtvis beklagligt, men det är för tidigt att säga något om vad det kommer att betyda, säger statsminister Mette Frederiksen.

Mot bakgrund av detta utreder nu Europeiska läkemedelsmyndigheten om det finns någon koppling till Astra Zeneca-vaccinet. Rapporten avser ett dödsfall i Danmark, enligt danska TV2 Lorry.

För närvarande kan man inte dra slutsatsen om det finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna.

– Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinationsutvecklingen i dansk historia. Och just nu behöver vi alla vacciner vi kan få. Att sätta ett av vaccinerna i paus är därför inte ett enkelt beslut, säger Søren Brostrøm, chef för Socialstyrelsen i Danmark.

14 dagars paus

Nu pausas vaccineringen av vaccinet i 14 dagar och danska myndigheter kommer att göra en ny bedömning under vecka 12.

– Just för att vi vaccinerar så många måste vi också svara i rätt tid när det finns kunskap om möjliga allvarliga biverkningar. Vi måste klargöra detta innan vi kan fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca, säger Søren Brostrøm.

Statsminister Mette Frederiksen (S) beklagar att vaccinet sätts på paus.

– Det är naturligtvis förargligt att vi nås av de här nyheterna, säger hon.

Förändringar i vaccinschemat

Alla bokade tider och inbjudningar till vaccination med Astra Zeneca avbryts. Hittills har många i personalen på sjukhusens frontlinje vaccinerats.

– Jag är mycket ledsen att vi måste berätta för personal att de tyvärr måste vänta tills senare i vår eller försommaren innan de blir helt vaccinerade, säger Søren Brostrøm.

Sverige pausar inte

I Sverige är det dock inte aktuellt att avbryta vaccineringen, enligt Läkemedelsverket.

”Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, i en kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.