• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Flera kända produkter som Kexchoklad och Sportlunch påverkas av Cloettas säljstopp. Foto: Janerik Henriksson/TT

Cloetta stoppar hundratals ton förorenad choklad

Uppdaterad
Publicerad

Förorenad palmolja från Malaysia gör att Cloetta sätter försäljningsstopp på hundratals ton chokladprodukter, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Miljöförvaltningen i Malmö utreder nu ärendet med stöd av Livsmedelsverket.

Det rör bland annat produkter som Kexchoklad, Sportlunch och Polly. Det hela handlar om palmolja från Malaysia som ska ha varit kontaminerad av aromatiska kolväten från mineralolja (MOAH) och därför potentiellt hälsofarliga.

Faran upptäcktes i Danmark där det kom larm om samma råvaruleverantör som Cloetta använder sig av. I Sverige finns inga lagstadgade gränser kring mineraloljeföroreningar.

– När vi fick informationen valde vi att hålla de färdiga produkterna kvar i vårt lager, så vi har aldrig haft ett försäljningsstopp. Det är viktigt att inte skrämma upp folk, säger Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta.

Hälsorisk för barn och vuxna

Cloettas huvudkontor för den kommersiella verksamheten ligger i Malmö.

– Med hjälp av Livsmedelsverkets riskbedömare har vi bedömt att hälsorisk inte kan uteslutas för varken barn eller vuxna. Cirka 850 ton är spårade av Cloetta och det är olika produkter och partier som är berörda, säger William Osmani, livsmedelsinspektör i Malmö, till Nyhetsbyrån Siren.

 – I och med att det saknas tydliga regleringar och att det handlar om så komplexa saker behövde vi få ett ställningstagande från berörda myndigheter. Även om det inte handlar om en råvara som går rakt in i produkten utan kan ha lägre halter vill vi inte ta några som helst risker, säger Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta, till Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.