Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna – på 60 sekunder. Foto: Storyblocks/Texturelabs/TT

60 sekunder: Debatten kring säkerhetszoner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vad har Danmark och Guccikopia-kepsar med visitationszoner att göra? I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna i Sverige.

Från och med 25 april införs visitationszoner i Sverige. En visitationszon är ett tidsbestämt avgränsat område där polisen ges utökade befogenheter att stoppa och visitera personer utan specifik brottsmisstanke.

Den nya lagen har föregåtts av en debatt. Förespråkarna ser zonerna som ett verktyg för att öka tryggheten genom att förebygga brott. Motståndarna varnar för att zonerna kan kränka individens integritet och leda till profileringsrisk av vissa grupper.

FAKTA: DET HÄR INNEBÄR LAGEN

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.

Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.

Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.