Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrar i bostadsområdet Bagartorp i Solna visar promenadvägen där Samuel och hans vänner stoppades tre gånger av polis samma kväll, och visiterades. Foto: Kovan Alshawish

Samuel kontrollerades av polis tre gånger – på väg till fotbollsträningen

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Samuel stoppades av polis tre gånger samma kväll och visiterades – utan att vara misstänkt för brott. Och han kommer att stoppas igen, säger en av poliserna som utförde kontrollerna.

”Man blir arg” säger föräldrar i Bagartorp. De är också kritiska till lagförslaget om visitationszoner som väntas börja gälla i april.

Fredagen den 2 februari ringer Samuel hem från den lokala pizzerian i Bagartorp i Solna, där han och kompisarna äter pizza före fotbollsträningen. Han berättar att polisen visiterat och id-kollat dem och suttit med dem när de åt.

När Samuel knappt 40 minuter senare ringer igen, nu från fotbollshallen, berättar han att de stoppats ytterligare två gånger av polis under sin promenad från pizzerian. Då går flera föräldrar i området ut för att samtala med poliserna.

Polisen om varför de fotograferat Samuel

De vill också veta varför pojken tvingats posera med luvtröja och fotograferats.

Två poliser som möter upp är inlånade från andra orter. Men en tredje är lokal och han känner igen pojkarna som boende i området. Samtalet bekräftar i stort Samuels bild av skeendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens i samtal med föräldrarna, om varför han fotograferade Samuel och ville att han skulle ta på sig sin luvtröja. ”Har man ingenting att dölja så är det inga problem”. Foto: Grafik/Truls Wallin

SVT har tagit del av Samuels bakgrund och han har inte ett belastningsregister. Föräldragruppen i bostadsområdet gör tydligt att de uppskattar att polis finns på plats, men inte att man går på deras barn på detta sätt.

Föräldern Kristin Björnberg är upprörd över att när Solna efter många år anställer fältassistenter, så är det bara fyra personer för alla bostadsområden i kommunen och de många skolorna.

– Då tycker vi att istället för att jaga Gucci-kepsar: Gå ut regeringen och och prata med varenda kommun och fråga kommunerna ”Vad gör du i din kommun för att få bort den öppna drogscenen?” Och jobba drogscen för drogscen – samtidigt.

”Förebyggande” polismetoder upplevs som trakasserier

Att visiteras och fotograferas mot en vägg framför allmänheten, något som skedde under den aktuella kvällen, beskriver killarna som skamfyllt.

Samuel heter egentligen något annat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det ett problem när pojkar känner sig utpekade som kriminella? Hör lokalpolisområdeschefen. Foto: SVT

DOKUMENTATION OM HÄNDELSEN MED SAMUEL

I en orosanmälan som polisen skickat till socialtjänsten gällande Samuel står det att de känner oro för pojkens umgänge och att allmänheten den aktuella kvällen känt sig otrygga när de sett ungdomarna. Det står att Samuel inte misstänks för brott, men att polisen observerat pojkarna inne på pizzerian och att man senare gått fram och pratat med dem vid pendeltågsstationen.

Att polisen id-kontrollerat Samuel tre gånger på en dryg halvtimme, och även visiterat honom, är inget som polisen skrivit ned. Inte heller fotograferingen, men den bekräftas av polis på plats. Att dokumentera antal visitationer är idag inget krav.

Socialtjänsten beslutar att inte inleda utredning.

DETTA SÄGER LAGEN OM POLISVISITATION OCH ID-KONTROLLER

Lagen som polisen ska följa när det gäller kroppsvisitation och omhändertaganden, kallas polislagen.

Regeringens förslag om visitationszoner innebär dessutom att polisen kan få möjlighet att inrätta särskilda områden, under en begränsad tid, där de utan brottsmisstanke får lov att utföra kroppsvisitation och husrannsakan i fordon.

Källa: Justitiedepartementet

Förslaget har mött kritik hos flera remissinstanser, exempelvis JO.

JO granskar också enskilda ärenden som personer har anmält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.