Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Melin, Liberalernas talesperson i polisfrågor, om hur polisen ser på gängkriminellas klädstil. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen: Klädstil kan bli grund för visitering

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska få införa zoner där personer – även barn – kan visiteras utan konkret brottsmisstanke. En klädstil förknippat med ett brottsligt gäng kan vara skäl nog att visitera en person.

– Alla som går runt med Gucci-kopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär Gucci-kopiakepsar, säger Martin Melin (L).

Regeringen är nu klar med det omdebatterade lagförslaget, en lagrådsremiss, om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner. Zonerna ska införas från och med den 28 mars.

– Inom zonen ska polis få kroppsvisitera och leta igenom fordon och även barn ska få visiteras, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Visitering utan konkret brottsmisstanke

Lagen ger polisen rätt att besluta om tillfälliga visitationszoner i ett avgränsat område om det finns en påtaglig risk för skjutning eller sprängning i området.

Zonen måste också vara nödvändig för att brotten ska kunna förhindras. Den får gälla i högst två veckor i taget, men kan förlängas med ett nytt beslut.

Inom zonen får polisen rätt att kroppsvisitera personer och undersöka bilar i jakt på vapen eller sprängämnen utan att ha en konkret brottsmisstanke.

Yttrandena kring lagförslaget har varit blandade. Bland annat polisen och en del kommuner är positiva. Andra kommuner som Malmö och Stockholm är negativa, liksom till exempel JO, JK och DO.

S: ”Försämrar relationen mellan polis och medborgare”

Visitationer inom en säkerhetszon måste ske på saklig grund, även om inte konkret brottsmisstanke krävs. Etnisk profilering är förbjuden. Däremot kan visitation ske på annan profilering, till exempel klädsel.

Enligt lagförslaget måste polisen dokumentera alla ingripanden.

När polisen tagit beslut om att upprätta en säkerhetszon måste den informera allmänheten om beslutet.

Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk.

– Polisen behöver tydligare visitationsmöjligheter men det måste gälla i hela Sverige och inte bara i vissa zoner

Han menar att det kan vara kontraproduktivt om det används fel.

– Det kan leda till att man stigmatiserar vissa områden eller försämrar relationen mellan polis och medborgare i de områden där det införs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.