Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Marko Juhl, polisinspektör i Köpenhamn säger att deras zoner tar vapen från gatorna. Samtidigt säger kriminologen och forskaren David Sausdal att metoden saknar underlag. Foto: Fanny Berg/SVT

Sverige inför visitationszoner efter ifrågasatt dansk modell

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år har den danska polisen arbetat med visitationszoner. Något som snart blir verklighet även i Sverige. Men hur effektiva är zonerna egentligen?

– Man har aldrig någonsin utvärderat zonerna, men går på magkänsla och gissningar, säger David Sausdal, kriminolog och forskare vid Lunds universitet.

Den svenska regeringen har beslutat att ett system med visitations­zoner ska införas under våren. Ett system som innebär att polisen har möjlighet att inrätta särskilda områden, under en begränsad tid, där de utan brottsmisstanke får lov att utföra kroppsvisitation och husrannsakan i fordon.

– Det är ett enkelt verktyg för polisen, säger Tomas Marko Juhl, polisinspektör och utredningsledare i Köpenhamn.

Just nu finns tre olika visitationszoner i Köpenhamn, en av dessa runt stadsdelen Nørrebro. Och verktyget är inget nytt för danskarna då man har arbetat med det sedan 2004.

– Nu hör man Sverige säga: ”titta så bra det går i Danmark, detta ska vi också göra”. Men sanningen är att man inte vet vilken effekt zonerna fått i Danmark, säger den danska kriminologen David Sausdal.

Visiterade 1 300 människor

Men den danska polisen menar att zonerna har visat sig ge effekt.

– Vi tittar på effekten här och nu, och då handlar det om att få bort vapen från gatorna och det får vi. Det ger trygghet för dem som bor här, säger Tomas Marko Juhl.

Från augusti till november 2023 visiterades 1 300 människor i visitationszoner i Köpenhamn. 52 åtalades för brott mot vapenlagen och polisen beslagtog 66 stickvapen.

– Jag menar ändå att det är otroligt problematiskt att man inte utvärderat hur zonerna påverkat kriminaliteten på sikt och jag tycker inte att Danmark är värd det beröm man får från Sverige, säger David Sausdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.