Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya lagen om visitationszoner möts av hård kritik från Malmöstyret. Från vänster Roko Kursar (L), Katrin Stjernfeldt Jamme (S) och Stefana Hoti (MP). Foto: Patrik Cegrini

Malmöstyret kritiserar regeringens förslag om visitationszoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens planer om visitationszoner får hård kritik av Malmöstyrets politiker. Polisen har i många år jobbat med föräldrar och ungdomar för att bygga upp ett förtroende och med denna nya lagen riskerar man att minska den tilliten, enligt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

En visitationszon är en plats där polisen får utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka transportmedel för att söka efter vapen eller andra farliga föremål, utan att de är misstänkta för något och detta förslag gäller även barn.

– Vi ser en tydlig brist på barnrättsperspektiv i regeringens förslag kring visitationszon där man inte alls tar någon hänsyn till minderåriga, där man inte gör någon urskiljning mellan vuxna och barn, säger Miljöpartiets Stefana Hoti

(M) i Malmö positiva

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med oppositionsråd Helena Nanne från Moderaterna för en kommentar kring kritiken från Malmöstyret.

– På många platser i Malmö är det många som personer som inte har någonting att göra med den grovt organiserade brottsligheten som drabbas av detta. Därför är det bra att polisen får sätta in extra insatser och extra resurser där dem ser var behovet finns för att förhindra just detta.

Polisen måste vägleda

I ett pressutskick av Sverigedemokraterna menar Magnus Olsson, oppositionsråd på att Malmöstyret bara vill förhala genomförandet av visitationszoner.

– I en sådan här fråga menar vi sverigedemokrater att polisens synpunkter måste vara vägledande. Kommunstyrets invändningar om oro över rättssäkerhet, polarisering, kränkning av den personliga integriteten och diskriminering med mera uppfattar vi mest som att de vill obstruera och försvåra genomförandet av säkerhetszoner.

Helena Nanne oppositionsråd (M) tycker till skillnad från styret att det finns ett behov av visitationszoner i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.