Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen tidigarelägger flera planerade åtgärder som syftar till att stoppa gängkriminaliteten. SVT Nyheter sänder direkt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen skyndar på åtgärder mot gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Visitationszoner och vistelseförbud införs i början av nästa år, flera månader tidigare än planerat. Beskedet kommer efter ett möte mellan alla partiledare.

– Vi har i dag bett riksdagens partier att medverka till en snabbare lagstiftning genom att påskynda riksdagsarbetet, säger Ulf Kristersson (M) under en pressträff.

Nationella säkerhetsrådet har under eftermiddagen haft möte med samtliga partiledare med anledning av gängvåldet. Under statsminister Ulf Kristerssons pressträff efteråt sade han att polisen har lyckats förhindra cirka 30 gängskjutningar och sprängningar den senaste månaden – men att mycket fortfarande finns kvar att göra.

Det presenterades att införandet av visitationszoner tidigareläggs ungefär ett år till 1 mars 2024 och vistelseförbud införs 1 februari, cirka ett halvår tidigare än vad som varit planerat. Det senare innebär att åklagare, på begäran av polisen, kan förbjuda gängkriminella från att vistas i ett visst område i upp till ett år. Polisen kan dessutom kroppsvisitera, genomsöka bilar och göra husrannsakan utan brottsmisstanke, inom specifika områden.

Gängkriminalitet i Strängnäs

”Kommer att kräva mycket”

– Om ny lagstiftning ska komma på plats snabbare så kommer det kräva mycket av många som är inblandade. Självklart av regeringen som ökar tempot rejält, men vi har i dag också bett riksdagens partier att medverka till en snabbare lagstiftning genom att påskynda riksdagsarbetet, säger Ulf Kristersson (M) under pressträffen.

Dubbla straff för vapenbrott och grov vapensmuggling har även det tidigarelagts. Dessutom ska brott mot tillståndsplikten för explosiva varor dubblas.

Blandning av medhåll och missnöje

Statsministern trycker på vikten av att samarbeta med oppositionspartierna, men samtidigt som riksdagspartierna på flera plan kunde enas om att fler medel krävs för att bekämpa kriminaliteten, anser bland annat Magdalena Andersson (S) att regeringens ansträngningar inte räcker till.

– Det var bra att vi hade mötet, men jag är djupt besviken över att regeringen inte kunde presentera några nya åtgärder, säger hon.

Socialdemokraterna la fram förslag gällande ändringar av budgeten under mötet, men fick inget gehör.

Se mer från pressträffen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet