Enligt Handels har personalen mottagit hot från en person med kopplingar till den gängkriminella miljön. Foto: Niko Ago/SVT

Alla anställda på livsmedelsbutiken Orienta i Borlänge skickas hem: ”Har fått hot från gängkriminell”

Uppdaterad
Publicerad

Handelsanställdas förbund inför skyddsombudsstopp på livsmedelsbutiken Orienta i Tjärna Ängar i Borlänge på grund av omedelbar risk för liv och hälsa, det var Borlänge Tidning först med att berätta.

Enligt ett pressmeddelande från förbundet har anställda på matbutiken mottagit hot från en person med nära släktband till arbetsgivaren och kopplingar till den gängkriminella miljön.

Hoten är av allvarlig karaktär och därför stoppar Handels skyddsombud arbetet i butiken.

 – Jag kan inte uttala mig om vad det är för hot, men det är tillräckligt allvarligt för att vi ska anse att det finns en omedelbar risk för liv och hälsa, säger Daniel Andersson, regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Dalarna.

Polisens vakthavande befäl säger att en patrull varit på plats vid butiken under kvällen men att de i nuläget inte kan uttala sig om eventuella kopplingar till gängkriminella.

Arbetsgivaren kände till hoten

I ett första pressmeddelande gick Handelsanställdas förbund ut med att det var arbetsgivaren själv som hade framfört hoten. Det menar Daniel Andersson inte stämmer.

– Det är inte arbetsgivaren som har framfört hoten. Däremot har arbetsgivaren haft kännedom om hoten men har inte gjort någonting åt det, säger Daniel Andersson.

De anställda har lämnat sin arbetsplats. Enligt Daniel Andersson handlar det om 10-15 anställda.

– De anställda är väl medvetna om varför vi gör det här. Sen om de är med på det eller inte är svårt för mig att svara på.

Tidigare har sprängdåd riktats mot butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.