Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här exploderar bomben i matvaruaffären på Tjärna Ängar i Borlänge. Se explosionen och den misstänkta bilen på polisens övervakningsbilder. Foto: Polisen

Explosionen i Borlänge kan ha koppling till gängkonflikten – polisen lägger ned utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen vid entrén till en butiksbyggnad på Tjärna Ängar i Borlänge kan ha koppling till den pågående gängkonflikten som på senare tid skakat Sverige. 

– Vi blundar inte för tänkbara motiv men vad vi gör för kopplingar kan jag inte kommentera, säger förundersökningsledare Lars Nordanbro. 

Polisen är förtegen om eventuella motiv, men en person som kan kopplas till butiken där sprängningen skedde är anhörig till en av ledargestalterna inom ett av de kriminella nätverk där det just nu pågår en blodig internkonflikt med flera dödsoffer.  

– Vi tittar alltid på motivet för att få en förståelse av vad som händer men vad vi har fått fram underrättelsevägen kommer jag inte kunna kommentera, säger Lars Nordanbro.

Ingen misstänkt

Boende i området som SVT Dalarna pratat med vittnade om att explosionen fick rutorna att skallra en kilometer bort. Men nu lägger alltså polisen ned utredningen. Det finns ingen misstänkt för sprängningen. 

– Vi har nått en punkt där vi har tömt ut det vi kan hämta in i form av förhörsuppgifter och analyser av de tekniska undersökningarna. Vi kan inte identifiera någon gärningsperson bakom det här, säger Nordanbro och tillägger att det är enkelt att öppna förundersökningen igen om det skulle komma in nya uppgifter.

Kan återuppta förundersökningen

– Det är inga problem med att återuppta en förundersökning så länge det inte är preskriberat.  

Känner du igen bilen? I klippet ser du övervakningsbilderna på den bil som personen eller personerna bakom sprängningen misstänks ha färdats i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.