Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om partiledarnas möte om gängvåldet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kristersson samlar partiledarna om gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen klockan 13.30 samlas riksdagens partiledare för att nå gemensamma överenskommelser kring gängkriminaliteten.

– Vi har väldigt höga förväntningar på det här mötet. Att regeringen lämnar valrörelseretoriken bakom sig och kommer med konkreta förslag på hur vi ska hantera situtationen här och nu, säger Magdalena Andersson (S) inför mötet.

Det är i samband med att det nationella säkerhetsrådet träffas som statsministern samlat partiledarna för att hitta breda överenskommelser i hur man ska tackla gängkriminaliteten.

Inför mötet berättar S, V och MP att de kommer till mötet med ett gemensamt krav.

– Vi föreslår att regeringen måste stoppa nedskärningarna på brottsbekämpande åtgärder som de har gått fram med i budgeten, det finns fortfarande möjlighet att göra det, säger Märta Stenevi (MP).

– Sverige behöver inte en politik för fler unga killar i gängen, säger Magdalena Andersson (S).

Att Tidöpartierna kommer gå oppositionens krav till mötes är däremot tveksamt menar Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

– Tidöpartierna har sitt program och sina åtgärder. De är inte beredda att justera i dem för att få med sig oppositionen. Man vill snarare att oppositionen ansluter sig till de här åtgärderna, säger hon.

”Vill inte framstå som mjukare”

Samtidigt startar utredningen om hur försvarsmakten ska kunna bistå polisen. Men det lär dröja innan det kan bli verklighet. Utredningen väntas vara klar först till våren 2025.

Så här långt har V och MP varit kritiska till att blanda in försvaret i polisens arbete. Andersson (S) har däremot sagt att hon vill se försvaret bistå polisen med bland annat bevakning.

– Socialdemokraterna vill för liv och pina inte framstå som mjukare mot gängen än regeringen, säger Marmorstein.

Frågan om visitationszoner splittrar

Utredningen om visitationszoner i Sverige är fortfarande pågående men Jimmie Åkesson uttryckte i veckan att han vill snabbutreda förslaget så att de kan införas på några veckor. Här går dock de andra Tidöpartierna emot.

V och MP har kritiserat visitationszonerna och menar att det riskerar att öka misstron mot polisen i redan utsatta områden. Samma kritik har även lyfts från polisförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.