Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisens oro: ”Visitationszoner kommer bara att öka misstron”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla straff för gängkriminella, förbud mot medlemskap i vissa gäng, utvisning av gängmedlemmar utan dom samt hemliga tvångsmedel. Det är några av åtgärderna som den nya regeringen tänker införa för att hejda brottsligheten.

Men fungerar det? Från polisen kommer både ris och ros och inom forskningen vet man inte ens om förslagen fungerar.

Polisförbundet kallar regeringens förslag för ”en katalog av repressiva åtgärder”. Vissa förslag, till exempel vistelseförbud för kriminella i vissa områden och slopad mängdrabatt för dem som döms för flera brott, anses vara bra. Men annat saknas, menar ordförande Katharina von Sydow:

– Före valet pratades mycket om att det skulle bli fler poliser och att yrket skulle göras attraktivt, men jag ser ingenting av det i Tidöavtalet. Och det viktiga förebyggande arbetet som våra medlemmar vill se – samverkan mellan socialtjänst, polis, skola och fritidsverksamhet -  det ser jag inte mycket av heller.

Skadad tillit

Polisförbundets medlemmar befarar att införandet av visitationszoner – där vem som helst kan bli visiterad utan misstanke om brott – kan bli direkt kontraproduktivt.

– Visitationszoner riskerar bara att skada relationerna och den tillit som polisen försöker bygga upp i det brottsförebyggande arbetet, säger Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet.

Hon får medhåll av Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

– Vi lokalpoliser har tillräckligt med verktyg i dag för att kunna visitera rätt personer.

Kriminologen Manne Gerell bedömer att åtgärderna regeringen vill införa var för sig har liten eller ingen effekt på brottsligheten. Men sammantaget kan de ha en viss påverkan.

– Man försöker göra det lite svårare att vara kriminell och lite lättare att vara polis. Svagheten är att politiken kommer med vissa kostnader i termer av försämrat integritetsskydd och rättsäkerhet och det kan drabba oskyldiga. Det riskerar att urholka förtroendet för polisen, staten och rättsväsendet.

Oklart forskningsläge

Forskningen är inte entydig om vilka åtgärder som fungerar eller inte. Manne Gerell menar därför att det är viktigt att utvärdera dem så tidigt som möjligt.

En åtgärd som han tror kan ha effekt är det så kallade vistelseförbudet – det vill säga att dömda kriminella förbjuds att befinna sig på vissa platser, till exempel där det misstänks förekomma narkotikahandel.

– I USA har ”Gang injunctions”, där man satt regler för vad gängmedlemmar får göra, faktiskt fungerat. Så det ska bli intressant att se hur detta kan implementeras i Sverige.

SVT har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) för en intervju, men han har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.