Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M): ”Fyra mycket krävande uppgifter ligger framför oss”. Foto: SVT

Kristersson (M): Vi är överens om att ta ansvar för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga skjutvapenvåldet. Det ekonomiska läget. Det säkerhetspolitiska läget. Den tillträdande regeringen har svåra uppgifter framför sig att lösa, säger Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) när han på tisdagen avger sin regeringsförklaring i riksdagen.

– M, KD och L är överens om att tillsammans med SD ta ansvar för Sverige, säger han.

– Förändring var nödvändig, förändring är nu möjlig, inleder Ulf Kristersson, när han presenterar sin regeringsförklaring och den tillträdande regeringens sakpolitik och riktning den kommande mandatperioden.

Kristersson listar uppgifter som den tillträdande M-, KD och L-regeringen, som samarbetar med SD, har framför sig att lösa. Han nämner kriminaliteten och det dödliga skjutvapenvåldet, det ekonomiska läget med skenande energi- och bränslepriser och det säkerhetspolitiska läget och Sveriges Natoansökan.

– Samarbetet lägger grunden för att långsiktigt lösa Sveriges stora samhällsproblem, säger Kristersson.

Kristersson säger att kriminaliteten är ”systemhotande” och deklarerar att regeringen kommer att genomföra en översyn av strafflagstiftning. Fokus ska ligga på brottsoffret och straffen ska spegla brottets allvar, betonar Kristersson. 

Han säger att en ny påföljd, förvaringsdom, ska införas och att straffrabatten för myndiga ska avskaffas.

Energikrisen

Vad gäller energikrisen återupprepar Kristersson att regeringen ska införa ett högkostnadsskydd mot elpriser, men säger inte när det ska ske. Regeringen ska dessutom införa åtgärder för att sänka drivmedelspriserna, fortsätter han.

Han säger att regeringen inte ska driva en expansiv politik som riskerar att förvärra inflationen.

– Sverige ska inte hamna i en pris- och lönespiral, säger han.

Nationellt säkerhetsråd

Sverige kommer aldrig att acceptera att ”aggressiva stater kränker demokratiska länders frihet och självbestämmande”, säger Kristersson, innan han övergår till att tala om Sveriges och Finlands Natoprocess.

– Vi ska stärka det svenska försvaret och leva upp till våra förpliktelser som medlem. Detta paradigmskfite för den svenska försvars- och säkerhetspolitken kommer vägleda regeringens arbete, säger Kristersson.

Ett nationellt säkerhetsråd ska inrättas under statsministerns ledning, en nationellt säkerhetsstrategi tas fram och en civilförsvarsminister tillsättas.

– Regeringen kommer utse den första nationella säkerhetsrådgivaren som ska leda säkerhetsrådets arbete, säger Kristersson.

Sverige ska fortsätta ge stöd till Ukraina, enligt Kristerssons regeringsförklaring. Han säger att Sverige ska leverera mer kvalificerade vapensystem.

Läs Ulf Kristerssons regeringsförklaring i sin helhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.