Pappan till en av männen som pekades ut i Efterlyst sköts ihjäl. Foto: SVT

Pappa sköts ihjäl då misstänkta namnpublicerats – riksåklagare ser inget samband

Uppdaterad
Publicerad

En man misstänkt för en skottlossning i Fullerö i januari pekades ut med namn och bild i programmet Efterlyst. Ett par timmar senare sköts hans pappa ihjäl. Åklagaren i Uppsala som godkände publiceringen anmäldes. Nu ställer sig även riksåklagaren bakom publiceringen.

Två män anhölls i sin frånvaro efter att ha beskjutit en villa i Fullerö i januari. I samråd med polisen beslutade åklagare Moa Blomqvist att godkänna publicering av namn och bild på männen. En av männens pappa sköts några timmar senare ihjäl i sin bostad i Tullinge i Stockholm.

Familjen till den mördade mannen polisanmälde kort därefter åklagaren för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel.

Våldsvåg i Uppsala

”Djupt tragiskt”

Moa Blomqvist anmäldes också till Justitieombudsmannen (JO), som fortfarande utreder frågan. Nu har tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett yttrande till JO visat sitt stöd för Moa Blomqvists beslut.

Hon skriver att det är ”djupt tragiskt” att en närstående till en av männen dödades efter publiceringen, men att det inte framkommit något orsakssamband mellan dem.

”Bra med utredning”

”Sammantaget är det min bedömning att publiceringen varit i enlighet med gällande regelverk.”, skriver tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin i sitt yttrande.

Åklagare Moa Blomqvist vill inte kommentera utredningen eller riksåklagarens yttrande.

– Det är bra att JO utreder, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Avlossade 18 skott

De två männen åtalades i september misstänkta för mordförsök. De misstänks ha avlossat 18 skott mot huset i Fullerö i januari.

Samma hus tros även ha varit målet för sprängdådet i september där 24-åriga Soha Saad miste livet då hon befann sig i huset bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Blomqvist, åklagare i Uppsala, godkände beslutet att publicera namn och bild av två personer som var anhållna i sin frånvaro misstänkta för mordförsök. Kort därefter sköts den enes pappa till döds i Tullinge och nu utreds publiceringen bland annat av Justitieombudsmannen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet