Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Mördade pappans släkt kritisk till polisens hantering: “Borde informerat familjen”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags publicerades namn och bild i media på en medlem i ett kriminellt gäng som misstänks för brott. Några timmar senare sköts hans pappa ihjäl i sitt hem. 

– Åklagaren borde ha förstått att publiceringen skulle innebära risker för närstående, säger en släkting till pappan. 

Sonen som befinner sig i en gängkriminell miljö ska enligt uppgifter till SVT ha erbjudits hjälp från flera släktingar under en längre tid. Bland annat ska de ha försökt få honom att bli delägare i ett företag som drivs av personer i släkten. 

En släkting till pappan, som vill vara anonym, beskriver att pappan till slut valde att bryta kontakten med sonen när det stod klart att sonen inte tänkte lämna det kriminella livet.   

Kände inte till publiceringen 

Enligt släktingen är det uppenbart att det finns en koppling mellan att sonens namn och bild publicerades i media, och att pappan sköts ihjäl i sitt hem några timmar senare.  

– Familjen fick inte information om att publiceringen skulle ske, ännu mindre om något stöd. Man borde i vart fall ha informerat familjen så att de kunde vidta eventuella åtgärder själva, säger han.  

I publiceringen pekades sonen ut som misstänkt för en skjutning mot en villa i Uppsala där släktingar till den efterlyste gängmedlemmen “kurdiske räven” bor. Familjen ska inte ha känt till att sonen var misstänkt för skjutningen i Uppsala, och fick enligt släktingen till pappan inte heller veta att polisen hade gett sitt godkännande till att sonens namn och bild skulle publiceras i media.  

Åklagaren Moa Blomqvist i Uppsala godkände beslutet att gå ut med namn och bild.

– Vi gjorde en riskbedömning utifrån hur ärendet såg ut då, säger hon. 

Med tanke på den intensitet vi sett i den här konflikten under den senaste tiden – borde ni ha förstått att det kunde vara riskabelt att publicera namn och bild? 

– Det är alltid lätt att i efterhand dra sådana slutsatser. Vi gjorde inte det då, vi tittade på det material vi hade och vi drog inte de slutsatserna, säger hon.  

Familjen menar att åklagarens agerande behöver utredas, och funderar nu på hur de ska gå vidare.  

– Åklagaren borde ha förstått att publiceringen skulle innebära risker för närstående, säger släktingen till pappan. 

Familjen fick inget skydd 

Enligt släktingen erbjöd polisen inget skydd till familjen i samband med publiceringen. Inte heller direkt efter mordet på pappan, vilket familjen är kritisk till. 

SVT har varit i kontakt med flera personer inom polisen som jobbar med att bevilja skyddsåtgärder. De säger att det är extremt svårt att bevilja skydd till anhöriga.  

– De måste anmäla ett brott och inte vilket skitbrott som helst. Behöver vara typ mordhot, men inte ett telefonsamtal utan de måste vara reella hot. Det är jättesvårt att få beskydd av oss, säger en av källorna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.