Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Åklagaren: ”För tidigt att säga om någon brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter en publicering av namn och bild i media av misstänkta för en skjutning i Uppsala sköts den enes pappa ihjäl.

– Vi har förstås gjort en riskbedömning utifrån det material vi hade då, säger åklagare Moa Blomqvist i Uppsala på måndagen.

På torsdagen i förra veckan pekades två män – som är anhållna i sin frånvaro misstänkta för att ha beskjutit en villa utanför Uppsala i januari – ut i media. Bara några timmar senare blev den ene mannens pappa skjuten i sin bostad i Tullinge. Han avled senare av sina skador.

Åklagaren godkände beslutet att publicera namn och bild i samråd med polisen. Hon understryker att hon inte har någon insyn i utredningen om mordet i Tullinge – och att hon i dag inte vet om det finns någon koppling mellan mordet och Uppsalautredningen.

Dödsskjutning i Tullinge

– Det är klart vi måste titta på det här i backspegeln, men i dag har vi inte tillräckligt med information, säger åklagare Moa Blomqvist.

”Ett fruktansvärt steg”

Torbjörn Nilsson, polisområdeschef Uppsala konstaterar att man sedan många år ibland publicerat namn och bild för att få hjälp av allmänheten när man söker efter misstänkta. 

– Vi vet inte om mordet har ett samband med den här publiceringen, säger han.

– Överlag i de konflikter som pågår att man nu är beredd att gå på även sådana som är anhöriga som är folk som är involverade – är naturligt vis ett fruktansvärt steg, säger han.

Hör åklagaren om namnpubliceringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tullinge

Mer i ämnet