Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jerzy Sarnecki om hur anhöriga blivit måltavlor när man inte kommer åt den person som egentligen är målet. Foto: SVT och Blåljusbilder

Kriminologen om Tullinge: Handlar om att ge sig på närstående till den man hatar

Uppdaterad
Publicerad

Sonen har pekats ut som inblandad i ett misstänkt dåd i en pågående konflikt bland kriminella i Stockholmsområdet. Natten till fredagen sköts hans pappa ihjäl i Tullinge i Botkyrka.

– Det är så logiken i de kriminella uppgörelserna ser ut. Lyckas man inte med att komma åt en person så försöker man ge sig på någon som står personen nära, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Jerzy Sarnecki säger att det som hänt naturligtvis är oerhört tragiskt, men samtidigt inte helt oväntat.

– Tyvärr fungerar det på det här sättet när man har den här våldsspiralen vi har, säger Sarnecki.

Dödsskjutning i Tullinge

Men hur kommer det sig att kriminella ger sig på just föräldrar och släktingar?

– Man kan associera till gamla tider eller klansamhällen där man anser att hela släkten eller klanen är ansvarig för en individs illgärningar, säger Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki tror däremot att det i det här fallet snarare handlar om att man bara vill göra illa den person man är ute efter.

Se videon för hans analys av dödsskjutningen i Tullinge – och vad han tror kommer krävas framöver .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tullinge

Mer i ämnet