• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur konflikten mellan de kriminella nätverken, med Rawa Majid i centrum, eskalerade – och hur gränserna som tidigare respekterats passerades. Foto: Polisen/SVT

Mordet på pappan i Tullinge passerade tidigare gränser – nu avslutas rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på pappan i Tullinge i fjol ska ha varit hämnd efter skott mot en bostad till Rawa Majids anhöriga i Uppsala.

Mordet innebar att gränser som tidigare respekterades inom den kriminella miljön hade passerats. Resultatet blev ett blodigt gängkrig som påverkat hela landet i över ett års tid.

För ganska exakt ett år sen sköts en pappa till en kriminell ihjäl i sitt hem i Tullinge i Botkyrka söder om Stockholm. Fyra personer står åtalade och på fredagen avslutades rättegången. För den misstänkta skytten har åklagaren yrkat på livstids fängelse. Dom väntas den 26 mars.

Konflikt mellan Dalen och Foxtrot

Bakgrunden till mordet är en konflikt kring narkotikamarknaden. De två rivaliserande nätverken Dalen och Foxtrot säljer droger i områden som gränsar till varandra i Stockholm, Sundsvall och andra delar av landet.

Dödsskjutning i Tullinge

Båda gängen strävar efter att expandera och kontrollera mer territorium. Det leder till en ökad spänning och våldsamheter mellan dem.

Det börjar med en skjutning i Fullerö i Uppsala och slutar med ett mord i Tullinge. Se vad som hände i videon längst upp.

Här är de åtalade

Man i 20-årsåldern

Står åtalad misstänkt för mord, penningtvätt, stämpling till mord och ringa narkotikabrott. Tidigare har han dömts för skadegörelse på ett HVB-hem och han blev omhändertagen enligt lagen för vård av unga, LVU, under 2021.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Man i 21-årsåldern

Åtalad misstänkt för medhjälp till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt skyddande av brottsling, ringa narkotikabrott samt medhjälp till penningtvättsbrott. Tidigare har han fått flera domar mot sig och har omhändertagits enligt LVU.

Åklagaren har yrkat på 18 års fängelse.

Man i 19-årsåldern

Åtalad misstänkt för medhjälp till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt skyddande av brottsling samt ringa narkotikabrott. Han har han tidigare blivit dömt till ungdomsvård för narkotikabrott.

Åklagaren har yrkat på nio års fängelse, eftersom han vid tiden för brottet var under 18 år.

Man i 25-årsåldern

Åtalad misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Tidigare har han blivit dömd för flera brott, bland annat mordbrand och ringa narkotikabrott.

Åklagaren har yrkat på två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tullinge

Mer i ämnet