Sonen pekades i tv ut som en av de misstänkta för ett dåd i Uppsala. Bara några timmar senare blev hans pappa skjuten i sin bostad i Tullinge. Foto: Blåljusbilder

Sköts ihjäl efter att sonen pekats ut i tv – JO startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en man sköts till döds bara timmar efter att hans son hängts ut som misstänkt i ett tv-program har nu Justitieombudsmannen inlett en utredning mot Åklagarmyndigheten. De vill bland annat ha svar på vilka riktlinjer och rutiner som finns för att lämna ut uppgifter från en förundersökning.

Det var i januari som en villa strax utanför Uppsala besköts. Två män anhölls i sin frånvaro misstänkta för brottet och i mars pekades de ut i ett tv-program i TV3. Bara några timmar senare mördades pappan till en av dem i sin bostad i Tullinge.

Brotten tros vara en del i konflikten som legat till grund för den våldsvåg som drabbat Stockholm, främst under början av året.

Våldsvågen i Stockholm

Eventuellt orsakssamband mellan publicering och mord

SVT har tidigare träffat den mördade mannens pappa, som tillsammans med andra familjemedlemmar anmälde både åklagaren och polisen för att inte ha skyddat anhöriga tillräckligt när de godkände namn- och bildpublicering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan till offret om sonens död och känslan att få beskedet att han har avlidit. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Nu har Justitieombudsmannen, JO, inlett en utredning mot Åklagarmyndigheten. Detta eftersom det, enligt anmälan, kan finnas ett orsakssamband mellan publiceringen och mordet.

Vill ha svar kring rutiner och riktlinjer

JO vill bland annat ha svar på om det finns några riktlinjer eller rutiner för publicering av uppgifter från en förundersökning samt om åklagaren i det aktuella fallet gav några särskilda direktiv om vilka uppgifter som skulle lämnas ut i just det här fallet.

I ett mail till SVT skriver åklagaren:

”Generellt sett tycker jag att det är bra att JO utreder men jag har ingen ytterligare kommentar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet