Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jale Poljarevius, underrättelsechef polisregion Mitt, berättar vad han ser för för- och nackdelar med visitationzoner Foto: Mikael Eriksson

Omstritt förslag om visitationszoner presenteras i veckan

Uppdaterad
Publicerad

De omstridda visitationszonerna kan leda till diskriminering, varnar flera myndigheter. Samtidigt välkomnar Polisen förslaget som ett verktyg för att stoppa gängen.

– Det skickar ut en signal till allmänheten att vi inte har övergett de här områdena, säger underrättelsechef Jale Poljarevius.

I veckan väntas regeringen presentera sitt lagförslag om att möjliggöra så kallade visitationszoner, där polis enligt utredarens förslag skulle få rätt att kroppsvisitera personer utan skälig brottsmisstanke.

Åtgärden är en av Tidöpartiernas mest omdiskuterade för att bekämpa gängkriminaliteten. Den drar inspiration av en liknande, dansk lag som enligt landets polis varit ett bra verktyg för att komma åt gängkriminella.

Varningen: ”Etnisk profilering”

Brottsförebyggande rådet och Justitieombudsmannen menar att förslaget riskerar att leda till diskriminering av människor med utländsk bakgrund.

Diskrimineringsombudsmannen går ännu längre och säger nej till förslaget, som man menar kan leda till ”etnisk profilering som inte är sakligt motiverad och därför utgör diskriminering.”

Farhågan delas också av flera boende som SVT Agenda pratat med.

– Först borde man ha bevis. Vissa kanske kan känna sig otrygga på grund av det. Man blir utpekad som att man har gjort något fel, säger Muhammed.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungdomar om visitationszonerna: ”De behöver ha fördomar om vem de tar”. Foto: Mikael Eriksson

Polismyndigheten positiv

En del poliser anser att polislagen redan ger tillräckliga möjligheter för visitering, men Polismyndigheten har ställt sig positivt till förslaget.

Enligt Järvapolisen Hanif Azizi kommer poliser inte att kunna visitera människor godtyckligt, eftersom det hade vänt vanliga medborgarna mot dem.

– Kontrollerna i sig kanske inte kommer öka, men det kommer vara mycket enklare för poliser att genomföra kontrollerna. Man behöver inte jobba upp misstankarna på samma sätt, säger han.

Efter att förslaget presenteras lämnas det till lagrådet, som sedan granskar lagen, för att undersöka om den strider mot andra lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.