Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Christopher Larsson (SD) berätta om varför Karlskrona behöver visitationszoner. Foto: TT/SVT

Karlskronastyret vill införa visitationszoner – ska stoppa mc-gängen

Uppdaterad
Publicerad

Visitering av personer och fordon utan särskild brottsmisstanke inom vissa områden – så kallade visitationsområden – har blivit en omdebatterad fråga.

Nu ger sig Karlskronas högerstyre in i debatten.

Men det är inte kriminella nätverk i särskilt utsatta områden som styret ser som det största hotet – utan mc-gäng.

– Vi vill ge polisen utökade möjligheter att göra utsatta platser tryggare, säger kommunalrådet Christopher Larsson (SD).

Karlskronaalliansen, bestående av M, SD, KD och L, beslutade nyligen att ställa sig bakom tjänstemännens rekommendation om att godkänna regeringens remiss till nytt lagförslag.

”Integritetskränkande”

När frågan skulle avgöras i kommunstyrelsen i veckan fick oppositionen se sig besegrad.

– Vi tror att riskerna är större än nyttan med det här förslaget, säger Magnus Larsson (C) och menar att visitationszoner inskränker den personliga integriteten och kan leda till försämrade relationer mellan utsatta grupper och myndigheterna.

Vill inte peka ut aktuella områden

– Jag ser inga som helst problem med integritetskränkande åtgärder, svarar Christopher Larsson (SD).

Larsson överlåter till polisen att identifiera områden som kan bli lämpliga som visitationszoner men pekar samtidigt ut en viss typ av organiserad brottslighet som kommunen drabbats av de senaste åren, nämligen mc-gäng.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.