Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, tror inte på idéen med visitationszoner i vissa områden för att minska brottsligheten och öka tryggheten. – Det finns ingen forskning som visar att de haft någon större effekt någon annanstans, säger han bland annat i videon här. Foto: SVT

Kriminologen om visitationszoner: ”Skulle inte göra någon skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Västernorrland föreslår visitationszoner i bostadsområdena Nacksta, Korsta och Skönsberg i Sundsvall. Det för att öka tryggheten och få bort illegala vapen och narkotika. Men kriminologen Manne Gerell är skeptisk till effekterna.

– Jag tror inte det gör någon större skillnad. Och oskyldiga personer kan känna sig trakasserade, säger han bland annat här i intervjun.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, forskar bland annat kring gängvåld och utsatta områden och även kring polisens brottsförebyggande arbete.

– Visitationszoner har införts i till exempel Danmark och England, men forskningen kring det visar att de inte gett någon större effekt på gängbrottsligheten. Inte heller har nämnvärt fler beslag av vapen och droger gjorts jämfört med tidigare, säger han.

Förslaget om visitationszoner i tre bostadsområden i Sundsvall lades fram av den moderate riksdagsledamoten Jörgen Berglund från Västernorrland under tisdagen. Förslaget har tidigare under valrörelsen lanserats även av Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Sundsvall

Mer i ämnet