Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den moderate riksdagsmannen Jörgen Berglund på Ivar Nordlanders torg i Skönsberg, en stadsdel han beskriver som ”problematisk”. Här och i Nacksta ska polisen få rätt att kontrollera vem som helst – utan misstanke om brott. Foto: Pierre Ragnehag

Moderaterna: Inför visitationszoner i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Berglund, moderat riksdagsman från Västernorrland, anser att visitationszoner i två bostadsområden i Sundsvall – en i Nacksta, en i Korsta/Skönsberg, ska införas.

– De senaste åren har en allt grövre kriminalitet kommit även till Sundsvall med skjutningar, knivskärningar med mera, säger han bland annat – hör honom utveckla resonemanget här.

Han hänvisar bland annat till ökade möjligheter för polisen att kunna beslagta illegala vapen och narkotika.

– Det handlar om att öka tryggheten. De brottsbekämpande myndigheterna måste få bättre möjligheter att, under en begränsad tid och vid vissa platser, visitera personer i syfte att söka just efter vapen och knark, säger Jörgen Berglund.

Val 2022

”Stora problem i de utpekade stadsdelarna”

Innebär det här att ni moderater nu vill peka ut de här stadsdelarna som de mest problematiska i Sundsvall?

– Jag tror man ska vara ärlig och säga att det finns  stora problem här, säger Jörgen Berglund. 

Han menar att kontroller ska kunna ske även utan någon konkret brottsmisstanke – ”ungefär som en trafikkontroll”...”med karaktären av en stickprovskontroll.”

Men det här innebär ju  att  medborgarnas rättigheter beror på var man bor i en stad – är det rimligt?

– Det är oskyldiga som drabbas så därför är det rimligt att man vidtar de här åtgärderna, tycker Berglund.

Bekämpa grov kriminalitet

– Även om vi ännu inte har samma situation som i storstadsområdena skulle detta förslag ge polisen större möjligheter att hindra att grov kriminalitet får fotfäste i Sundsvall, säger Jörgen Berglund.

Ideén med visitationszoner kommer från Danmark och togs över till Sverige av Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet