Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

(S)-politiker delade ut goodiebags till gymnasieelever i Sundsvall – bilderna försvann

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar efter skolstarten dyker två tunga (S)-politiker upp i klassrummet där nya elever på vård- och omsorgsprogrammet på Västermalms gymnasium sitter. Innan politikerna går delar de ut röda goodiebags med Socialdemokraternas logga på. Foton från besöket delas på Socialdemokraternas lokala sida på facebook. Men nu är alla bilder borttagna.

– Jag tycker att vi skulle ha gjort saker annorlunda, säger Lisa Tynnemark (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden och den som såg till att bilderna togs bort.

Det är fredagen den 26 augusti och Lisa Tynnermark (S) ordförande i skolnämnden i Sundsvall och Mikael Westin (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden har bett att få komma till skolan.

– De bad att få komma till den specifika klassen, berättar Tove Palin, rektor på Västermalms gymnasium.

Valet 2022 Västernorrland

Besöket var inbokat sedan i juni, uppger rektorn.

Vad var syftet med besöket?

Syftet uppges ha varit att informera om en politisk reform som innebär att elever som tar examen från gymnasieprogrammet är garanterade anställning i kommunen.

– Vi ville att eleverna skulle få en morot för framtiden, gymnasietiden är tuff för många, förklarar Tove Palin.

Var det svårt för dem att få jobb innan reformen?

– Det kan jag inte svara på.

Socialdemokraternas foton försvann

På fotona som partiet först delade på Facebook ses Mikael Westin (S) och Lisa Tynnemark (S) dela ut påsar till eleverna med bland annat lypsyl och annat material. Nu är bara texten kvar i inlägget.

– Jag bad dem som administrerar vår Facebooksida ta bort bilderna eftersom det uppenbarligen uppfattades på ett sätt som inte var vår avsikt, säger Lisa Tynnemark (S).

Skollagen reglerar politisk information

Flera andra partier har kritiserat Socialdemokraternas besök. Det finns regler kring politisk information i skolor. Så frågan är om besöket är förenligt med reglerna i skollagen.

– Generellt är det upp till rektorn att besluta om besök, säger Susan Ottosen, pressekreterare på Skolverket.

Så såg sidan på Facebook ut före (t h), och efter att bilderna togs bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet