Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till slut passade alla bitar ihop för Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som vill ta över ledningen över regionen. Men det blir ett styre utan majoritet, något som nu får skarp kritik från Moderaterna som nyligen lämnade förhandlingarna med trion. Foto: svt

Hård kritik från M om förslaget om minoritetsstyre i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Ett minoritetsstyre med tre partier – i stort behov av hjälp.  Så kan man beskriva läget när Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nu vill ta över styret i regionen, fast utan att ha majoritet. 

Läget kompliceras dessutom av att både S och C inte har lust att samverka med SD.

Det fattas nio mandat för att trion ska få igenom sina förslag de närmaste åren, så lösningen blir det som kallas ”hoppande majoritet”.

SD, SJVP och KD får nu söka stöd hos andra partier för varje fråga. Även den viktigaste, budgeten.

Valet 2022 Västernorrland

Inte bra, med tanke på regionens tuffa läge, tycker både Moderater och Socialdemokrater.

– Vi kommer ha stora underskott både 2023 och 2024, säger Anna Strandh Proos, gruppledare för M, och inför den krisen är det olyckligt med ett minoritetsstyre. 

– Det blir svårt med både budget och långsiktiga satsningar, menar Proos.

Tror på C, V och M

Men Robert Thunfors, Sjukvårdspartiet, är hoppfull och menar att det finns bra möjligheter att få både Centern, Vänsterpartiet och Moderaterna att gå med på de förslag som kommer läggas.

Den alternativa budget som förhandlades fram i våras mellan alla partier utom S, C och L har visserligen flyttats över i det program som presenterades under tisdagen, men det räcker inte:

-  Även om förslag tagits direkt ur vårt partiprogram så handlar det om hur förslagen kommer se ut när de läggs fram för fullmäktige.

Och det kan bli en annan sak, menar M.

En tunn minoritet med stort behov av hjälp innebär förstås en sak – ett guldläge i förhandlingar för de partier som står utanför.

Dessutom – samtal pågår tydligen fortfarande lite varstans.

Det kan komma fler förslag till hur regionen nu ska styras.

Det finns 71 mandat i regionfullmäktige. Nu hoppas SJVP, KD och SD på stöd. Men det räcker inte med bara V eller C – båda måste stödja minoriteten om förslagen ska gå igenom. Samtidigt räcker det med stöd från Moderaterna för att få majoritet. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet