Två eftertraktade personer i det politiska spelet i regionen. De 11 mandat som Vänsterpartiet och Centern tillsammans har idag kan innebära skillnaden mellan succé och fiasko för det tänkta minoritetsstyret.

Svår balansgång för att få igenom förslag – inga garantier från stödpartier i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns totalt 71 platser och lika många röster i regionfullmäktige. För att ett nytt styre ska få igenom politiska förslag krävs att en majoritet inte röstar emot deras förslag.  Ett minoritetsstyre de närmaste åren kommer bli  en rejält knepig balansgång.

En trio utan majoritet ska styra region Västernorrland fram till 2026, i allfall om förslaget från KD, SD och SJVP går igenom.

Robert Thunfors,  (SJVP) som då får toppjobbet som ordförande för regionstyrelsen, hoppas nu på ett samarbete framförallt med Centerpartiet, Vänstern och Moderaterna.

Ingen samverkan med SD

Men ett stöd vill vare sig Vänsterpartiet eller Centern garantera i dag. I nuläget är C är mest njugga:

”Ett formaliserat samarbete med SD är inte aktuellt för oss”,  inte heller ett budgetsamarbete” skriver gruppledaren Jonny Lundin i ett svar till SVT men hänvisar till att partiet inte hunnit diskutera det nya läget.

I ett mail skriver V:s gruppledare Nina Orefjärd att man ”kommer att rösta på de förslag som ligger i linje med vår politik”

Skattehöjning behövs

Men partiet har invändningar, bland annat förslaget att regionen ska spara in 200 miljoner på administrationen.

”Man behöver inte låsa sig vid en fast summa utan göra de besparingar som går”, tycker V, som även ogillar löftet att inte höja skatten;

”Det krävs mer resurser för att komma tillrätta med problemen och skattehöjning är en av få möjliga vägar att gå”,  tycker V.

Men kommer V stödja förslag från ett styre där Sverigedemokraterna ingår?

”Vi kan inte hjälpa om andra sett att det är vår politik som behövs för förbättringar i regionen”, resonerar Orefjärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.