Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdspartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i en gemensam pressträff. Vänsterpartiet, som varit med i processen, valde att inte vara med under presentationen. V säger dock att man kommer att rösta för förslaget. Visa alla (2)
Visa alla (2)

250 miljoner för att rädda vården – politiskt utspel i dag

Uppdaterad
Publicerad

”En överenskommelse för att rädda vården” mellan Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna presenterades under fredagen. 250 miljoner vill nu de här partierna satsa för att lösa de akuta problemen i vården – fem gånger så mycket som majoriteten.

– Det handlar om en lönesatsning för all vårdpersonal, säger Moderaternas gruppledare Anna Strandh Proos. Hör mer i videon här.

Bara dagar före regionfullmäktiges sammanträde har det politiska läget i regionen både skärpts och fördunklats – på samma gång.

Lönesatsningen från Socialdemokraterna och Liberalerna som stöds av Centerpartiet på 50 miljoner kronor övertriumfas nu fem gånger om av ett förslag från M,SJVP, SD och även KD, som först valde att stå utanför men sedan ändrade sig.

De nya lönerna föreslås gälla retroaktivt från den 1 april 2022.

Det beskrivs som ”en överenskommelse för att rädda vården ”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Strandh Proos (M), Robert Thunfors (SJVP), Henrik Sendelbach (KD) och Mats Hellhoff (SD) vid presskonferensen där det gemensamma förslaget om en lönesatsning på 250 miljoner för alla regionanställda presenterades. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Återrekryteringsteam

– När vi satte oss ner för att diskutera visade det sig att vi var överens om mer än vad vi kanske trodde från början, säger Sjukvårdspartiets Robert Thunfors.

Förutom lönesatsningen vill de fyra partierna också inrätta ett återrekryteringsteam som aktivt ska ta kontakt med personal som sagt upp sig från regionen under de senaste åren för att försöka locka dem tillbaka.

I förslaget ingår också ett anställningsstopp för administrativ personal under 2022.

V inte med – men tänker rösta för förslaget

Vänsterpartiet har varit med under de överläggningar som Moderaterna drog igång för ett par veckor sedan, men V har nu valt att inte ställa sig bakom upp den här överenskommelsen. V deltar därför inte heller på dagens presskonferens.

Däremot säger företrädare för V att man ändå tänker rösta på det moderatledda ”räddningspaketet för vården”. 

Det här innebär att två förslag tydligt ställs mot varandra inför regionfullmäktigemötet nästa vecka.

En fråga som tumlat runt i luften de senaste veckorna är om Moderaterna fortfarande är i koalition med S och L eller om man nu blivit ett oppositionsparti.

– Vi är en del av majoriteten tills den dag man bestämmer något annat, säger gruppledaren Anna Strandh Proos (M). 

Nästa vecka är det regionfullmäktige – då ska det avgöras vilket av de förslag som lagts fram som kommer ta flest röster.

Så här ser läget ut:


Det förslag om lönesatsningar på 50 miljoner på årsbasis som socialdemokraterna lagt fram tillsammans med liberalerna har fått stöd av centerpartiet.

I regionfullmäktige sitter 77 ledamöter:

S har 28, L har 3 och centern har 8 = 39 röster.
Vilket blir majoritet, men en majoritet som skulle hänga på en (1) enda röst.

På den andra sidan – med förslag om lönesatsningar på 250 miljoner – finns moderater, sjukvårdspartister, kristdemokrater och sverigedemokrater. 

Det blir 10 + 7 + 5 + 8 = 30.
Dessutom har vänsterparitet lovat rösta på 250-miljonersförslaget vilket gör att den sidan samlar ihop 38 mandat.

Men – när nu moderaten Wahlberg blir partilös rubbas balansen – eftersom han tänker rösta på S/L/C- förslaget.

Istället för 39-38 blir det 40 mot 37.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter