Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Politisk cirkus”, så beskriver Jonny Lundin (C) tillståndet inför fullmäktigebeslutet om lönesatsningen. Hör honom och Anna Proos (M) i videon. Foto: SVT

Ovisst inför regionfullmäktige om lönesatsningarna – beslut under eftermiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Under regionfullmäktiges sammanträde tisdag och onsdag ska bland annat de två förslagen till lönesatsningar för de vårdanställda behandlas.

S, L och C föreslår lönehöjningar motsvarande 50 miljoner kronor – mot det står förslaget från M, SD, KD och SJVP som skulle innebära en fem gånger större satsning. Och utgångsläget är ovisst.

Moderaterna går alltså emot sina gamla samarbetspartners Socialdemokraterna och Liberalerna, som de under den nuvarande mandatperioden bildat majoritet tillsammans med.

Moderaterna, som enligt den nya partilinje som lanseras inför regionvalet vill lägga ner Sollefteå sjukhus helt, har alltså fått med sig bland andra Sjukvårdspartiet – de tydligaste motståndarna mot en nedläggning i Sollefteå – i ett gemensamt förslag om lönesatsningar i storleksordningen en kvarts miljard kronor på alla grupper av anställda inom sjukvården i Västernorrland.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

V ”reserverar sig” – men röstar med oppositionen

Socialdemokraterna – som kallat förslaget populistiskt och orealistiskt – och Liberalerna har i stället fått med sig Centerpartiet, tidigare aktivt oppositionsparti i regionfullmäktige,  som lovat stödja deras förslag till lönesatsning.

Vänsterpartiet har inte formellt anslutit sig till något av förslagen, men har sagt sig vara berett att rösta för ”oppositionens” förslag.

Å andra sidan har Per Wahlberg (M), mångårig regionpolitiker med förflutet både som regionråd och oppositionsråd, att han lämnar partiet i protest mot hur lönesatsningsförslaget utformats och därmed också kommer att rösta med S, L och C i frågan.

Sammantaget gör det här utgångsläget mycket ovisst inför tisdagseftermiddagens debatt och omröstning i frågan. Endast något enstaka mandat skiljer de båda förslagen åt på förhand, och det är inte givet att alla fullmäktigeledamöter kommer att rösta med sina respektive partier i frågan.

Det här avgör frågan i regionfullmäktige

Lite mandatmatte ger vid handen att det verkligen har stått och vägt vilket förslag som skulle få flest röster i regionfullmäktige.

Det förslag om lönesatsningar på 50 miljoner på årsbasis som Socialdemokraterna har lagt fram tillsammans med Liberalerna har fått stöd av Centerpartiet.

I regionfullmäktige sitter 77 ledamöter:

S har 28, L har 3 och Centern har 8 = 39 röster.

Vilket blir majoritet, men en majoritet som skulle hänga på en (1) enda röst.

På den andra sidan – med förslag om lönesatsningar på 250 miljoner – finns moderater, sjukvårdspartister, kristdemokrater och sverigedemokrater. 

Det blir 10 + 7 + 5 + 8 = 30.

Dessutom har Vänsterparitet lovat rösta på 250-miljonersförslaget, vilket gör att den sidan samlar ihop 38 mandat.

Men – när nu moderaten Wahlberg blir partilös rubbas balansen – eftersom han tänker rösta på S/L/C- förslaget.

Istället för 39–38 blir det då 40 mot 37.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet