50 miljoner till vårdpersonalens löner: S-förslaget vann i regionfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och känslosvallande debatt i regionfullmäktige kom man slutligen fram till omröstning om lönesatsningen till vårdpersonalen.

Med 40 röster mot 36 kunde S-förslaget klubbas igenom.

Det regionfullmäktige skulle ta ställning till var hur mycket pengar som kan avsättas till lönesatsningen: Socialdemokraternas 50 eller Moderaternas förslag på 250 miljoner kronor på årsbasis.

Orealistiskt

Socialdemokraterna och deras stödtrupper kritiserar Moderaternas förslag; att kraftigt minska administrationen för att bekosta 250-míljonersatsningen, som oseriöst och orealistiskt.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Glenn Nordlund (S) påminner om de projekt, utöver lönesatsningen, som också ska rymmas i budgeten.

– Den nivå vi föreslår är den nivå vi kan ta ansvar för, sade han.

Oheliga allianser

Motståndarna slog tillbaka, och menade att det är den politiska majoriteten som är ansvarig för såväl vård- som bemanningskrisen i Region Västernorrland. Speciellt Vänsterpartiets ledamöter beskrev svårigheterna att samarbeta med och bli tagna på allvar av Socialdemokraterna. V ställde sig alltså bakom förslaget som lades fram av M, SJVP, KD och SD.

I det här läget är saken är viktigare än ideologierna, säger Sven-Gunnar Hultin (V).

– Vi har inte råd att låta oss hindra av vilket parti vi pratar med, dundrade han från talarstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet