Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med fyra rösters marginal röstades Socialdemokraternas och Liberalernas förslag till lönesatsning igenom, med stöd av Centern. Efter omröstningen förklarade Moderaterna att man lämnar majoriteten – och frågan är vad som händer nu. Foto: Peter Nässén SVT

Dagen efter maratonmötet i regionfullmäktige: Stor förvirring kring majoritetsläget

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Västernorrland fick igenom sitt förslag om lönesatsningar för personalen – men det är också det enda som står fullständigt klart efter fullmäktigemötet som höll på till sent in på tisdagskvällen.

I övrigt är det mesta en enda röra i regnbågens alla partifärger.

När webbsändningen på regionens hemsida startade när fullmäktigemötets andra dag skulle inledas på onsdagsmorgonen var det med stor symbolik: Presidiet var tomt medan fullmäktigeledamöterna satt på sina platser och lite vilset väntade på vad som komma skulle.

Det är nämligen långt ifrån självklart vad som händer härnäst i regionpolitiken. Det var också av den anledningen som presidiet med fullmäktigeordförande Jan-Olov Häggström (S) i spetsen inledde med en enskild överläggning för att komma fram till hur man ska ta fullmäktigesammanträdet vidare.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Förutom att förslaget om lönesatsningar på i storleksordningen 50 miljoner kronor som S. L och C stod bakom – ställt mot oppositionens motförslag om en fem gånger så stor satsning – vann omröstningen så är oklarheterna efter tisdagens maratonmöte flera.

Vem styr?

Moderaterna förklarade att de nu inte längre tillhör (den gamla) majoriteten tillsammans med S och L, utan nu alltså fullt ut är i opposition fram till valet. Frågorna som uppstår är då:

• Hur ser majoriteten i regionen ut fram till valet?

• Finns det ens en majoritet?

• Vem/vilka är det som styr, nu och framöver – egentligen?

• Centern röstade med ”den gamla” majoritetens lönesatsningsförslag – innebär det ett fortsatt samarbete mellan S, L och C fram till valet?

• Eller ska S och L försöka styra regionen i minoritet tills vidare? Och i så fall: Hur då?

• Moderaterna har fram till  nu haft ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden – vad händer där? Ska nämndens två vice ordföranden ta över? Och vem av dem har i så fall ”utslagsröst”? Nämnas bör att de två viceordförandeposterna innehas av S och SJVP, som har diametralt olika uppfattningar om det mesta i regionpolitiken.

Frågetecknen krokar i varandra

Vi ställde frågorna till fullmäktigeordförande Jan-Olov Häggström på onsdagsmorgonen innan fullmäktigesammanträdet började.

– Jaa du...jag har bland annat läst kommunallagen sedan i går kväll, för att få klart för mig vad som gäller, säger han apropå den sistnämnda punkten.

– Enligt kommunallagen kan antingen hela nämnden upplösas, eller så byts ut presidiet ut. Men det är något som regionstyrelsen i så fall ska bereda. Så...jaa.

Han öppnar också för att den uppkomna situationen kan leda till ett extra fullmäktigemöte före juni månad.

– Det finns en hel del frågor att diskutera och ta ställning till innan vi vet hur vi kommer vidare i det här, konstaterar Jan-Olov Häggström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet