Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Moderaterna i Sundsvall kritiserar Socialdemokraterna för skolbesök på Västermalm: ”Ett övertramp”

Uppdaterad
Publicerad

När två höga S-politiker i slutet på augusti besökte en gymnasieklass i Sundsvall och delade ut en påse med material från Socialdemokraterna och ”något ätbart” gick de över gränsen för vad som är okej. Det menar representanter för flera andra partier.

– De kan vara där som representanter för kommunen men inte för att ge kampanjmaterial från Socialdemokraterna, menar Viktoria Jansson (M) gruppledare för Moderaterna i Sundsvall.

Även andra partier har reagerat starkt på Socialdemokraternas besök på Västermalms skola i Sundsvall, som de uppfattar som kampanjarbete.

Valet 2022 Västernorrland

Här kan du läsa om besöket på skolan och vad (S) svarar på kritiken.

”Inte okej”

”Det här är inte okej”, skriver Liza-Maria Norlin (KD) gruppledare i Sundsvall för Kristdemokraterna på sin facebooksida. Hon fortsätter:

”Här är två stycken nämndsordföringar (S) i Sundsvall, alltså inga personer som kan hänvisa till att man är ny på jobbet. De ser till att de har eget tillträde till klassrummen genom sin position och ser det som självklart att berätta vilka partier som står bakom just den politik som de presenterar. Är det inte politisk information? Är det inte kampanjarbete?”

– Vi tycker att det är ett övertramp för skolan ska vara partipolitisk neutral, säger Viktora Jansson (M).

Skolverket svarar: kommunens ansvar

Enligt Skolverket kan en skola själv bestämma om politiska partier ska bjudas in i undervisningen. Men det är viktigt att skolan gör ett ”objektivt urval av partier”. I det här fallet kom initiativet från politikerna.

På frågan om partier får dela ut goodiebags svarar Skolverket att det är en fråga för huvudmannen. I det här fallet Sundsvalls kommun.

– Huvudmannen, det vill säga kommunen eller styrelsen för en fristående skola, är ytterst ansvarig för att skolan följer såväl skollagstiftning som annan lagstiftning. Huruvida goodiebags kan delas ut i skolan blir därför ytterst en fråga för huvudmannen att ta ställning till, svarar Susan Ottosen på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet