Riksdagen röstar ja till visitationszoner

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen röstade ja till att införa visitationszoner. Därmed får polisen från den 25 april rätt att visitera personer som befinner sig på allmän plats i det utpekade området, utan misstanke om brott.

Röstsiffrorna blev 151 mot 148.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, ansåg att riksdagen borde ha sagt nej till regeringens förslag om det som regeringen numera kallar säkerhetszoner.

– Risken är stor att förslaget leder till rasprofilering. Med de regler som finns i dag vittnar, unga med utländsk bakgrund om att de blir visiterade gång på gång, utan att polisen hittar något, sade Mattias Vepsä (S) i debatten inför riksdagens beslut.

Oppositionen kritisk

Oppositionen menar att den nuvarande polislagen redan har tillräckligt mycket möjligheter att visitera personer i brottsförebyggande syfte.

Även att visitationszoner skulle kunna leda till större misstro mot polisen samt till diskriminering.

”Krävs inte konkret misstanke”

Louise Meijer (M) argumenterade för lagändringen och pekade på att syftet är att ge polisen bättre verktyg för att motverka gängkonflikter.

– Det kommer inte krävas en konkret misstanke om brott för exempelvis en kroppsvisitation, men det krävs fortfarande sakliga skäl som aldrig kan motiveras av bara etnicitet eller nationalitet, sade hon i debatten.

Fakta: Det här innebär lagen

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.

Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.

Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.