Folsyra i mat kan ge cancerskydd

Uppdaterad
Publicerad

Folsyra som intas via mat tycks ge skydd mot cancer i bukspottskörteln. Det visar en svensk studie som publiceras i Journal of the National Cancer Institute, skriver UNT.

Folsyra som tas via kosttillskott ver- kar dock inte ge samma skydd. I stu- dien fick 37.000 kvinnor och 45.000 män besvara kostfrågor. Cancerformen var mycket vanligare bland dem som fick i sig minst folsyra.

Två tidigare studier har visat liknan- de samband men det är ännu oklart var- för folsyra i form av kosttillskott inte skyddar, enligt forskarna.

-De mängder folsyra som gav bäst skydd i vår studie är något större än dem som svensken i genomsnitt konsumerar i dag, säger en av de ansvariga för studien, Susanna Larsson vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet i Stockholm, till Upsala Nya Tidning.

Mörkgröna bladgrönsaker, broccoli och bönor tillhör de livsmedel som är rika på folsyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.