Fredrik Nordström, vd Fondbolagens förening. Foto: TT

Fondbolagens vd: Oseriöst uttalande av Pensionsmyndighetens generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad

Fondbolagens förenings vd reagerar kraftigt på uttalandet av Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr, som ifrågasätter om det är rimligt för privatpersoner att placera i värdepappersfonder efter den friande tingsrättsdomen som gäller Allra.
– Jag tycker att det är ett oseriöst uttalande, säger Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström till SVT.

På fredagen lämnade Pensionsmyndigheten in ett överklagande av den friande domen i det så kallade Allra-målet.

I DN debatt skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr dessutom att kraven på den enskilde spararens förmåga att bedöma pålitligheten hos fondbolagen blir orimligt höga.

– Då kan man fundera på om man ens ska rekommendera privatpersoner att spara i värdepappersfonder, säger Daniel Barr till SVT Nyheter.

”Oseriöst”

Fondbolagens förening reagerar mycket kraftigt på uttalandet av Pensionsmyndighetens generaldirektör.

– Jag tycker att det är ett oseriöst uttalande. Vi har över 40 års fondsparande i Sverige och det har verkligen gynnat hushållen, säger Fredrik Nordström, vd för branschorganisationen Fondbolagens förening.

Han fortsätter:

– Vi har 5 000 miljarder i fondsparande. Det kommer från hushållen. Det kommer från institutioner. Av de här 5 000 miljarderna är två tredjedelar vinst. Det här har varit en fantastisk sparform för många.

Men är inte hans uttalande rimligt med tanke på Allra-domen?

– Det är självfallet inte tillåtet att ta spararnas pengar ur fonderna. Det är inte ens tillåtet att slösa bort dem på onödiga transaktioner som inte är i spararnas intresse. Det finns ett omfattande regelverk som hanterar det här. Och det är Finansinspektionen som ansvarar för om ett fondbolag skulle bryta mot reglerna.

Finansinspektionens tillsyn

Fredrik Nordström, vd vid branschorganisationen Fondbolagens förening anser att det är Finansinspektionen som ska övervaka marknaden.

– Det är deras sak att utöva tillsyn över fondbolagen. Det är de som ska agera i det fallet. De har omfattande vapenarsenal.

– Man kan dra in tillståndet.  Man kan utdöma tiotals miljoner i böter mot företaget. Man kan också ställa enskilda ledande befattningshavare till svars med böter upp till 50 miljoner, säger Fondbolagens vd Fredrik Nordström till SVT.

Fondbolagens förening är en branschorganisation och har nästan 50 medlemsbolag som tillsammans förvaltar cirka 90 procent av fondsparandet i Sverige.

Källa: Fondbolagens förening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet