Foto: Scanpix

LCHF ökar risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke, visar en ny studie.

-Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över mode­dieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

DN och Upsala Nya tidning har tagit del av den svensk-amerikanska studien, där forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet har följt 43.000 kvinnor i Uppsalaregionen i 16 år i en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills av lågkolhydratdieters långsiktiga effekter.

Växtprotein mindre skadligt

1.270 av kvinnorna drabbades av hjärtinfarkt eller stroke och risken att insjukna ökade i takt med att de höll igen på kolhydrater och åt mer protein. Hög andel växtprotein, som baljväxter och nötter, i maten var mindre skadligt än hög andel djurprotein.

Som ett exempel nämns att en minskning med kolhydratintaget med 20 gram – ungefär en småfranska – och en ökning av proteinintaget med 5 gram – ungefär ett kokt ägg – ökade risken för hjärt-kärlsjukdom med fem procent.

Forskarna tror att en förklaring till att kvinnorna ådrog sig hjärt-kärlsjukdomar är att de åt mycket protein från kött, istället för från växtriket.

Det finns ett starkt samband mellan rött kött i allmänhet och charkuterivaror i synnerhet och en mängd sjukdomar. Framför allt cancer och stroke.

Det säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till TT.

”Högst 500 gram rött kött”

-Det finns flera studier som visar det. Sedan 2007 har World Cancer Foundation rekommendationer om att man ska äta högst 500 gram rött kött i veckan.

Faran, säger hon, med en diet som innebär mycket rött kött och kraftigt begränsad mängd kolhydrater är att man riskerar att inte få en rad skyddande substanser, samtidigt som dieten innebär substanser som ökar risken för exempelvis cancer och stroke.

-Det går att äta en diet med få kolhydrater, men i så fall är det viktigt att den är balanserad.

Det gäller att det är rätt sorts kolhydrater och att man inte äter proteiner från rött kött eller charkuterivaror, påpekar Alicja Wolk. I stället bör man äta fisk eller vitt kött, som kyckling, samt mycket frukt och grönsaker.

Studien har gjorts mot bakgrund av populära dietprogram och rönen publiceras i British Medical Journal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.