”Förändras pappa så förändras min familj”

Publicerad

Att hedersvåld och förtryck existerar i samhället är det ingen som ifrågasätter. Men sen då? Var ska förändringen börja, hur går man till väga, vilken kunskap behövs och vad kräver det för resurser? SVT Nyheter fick möjligheten att träffa en grupp som många talar om, men få talar med.

Den här gruppen personer känner andra, eller lever själva, med hederskulturen och de problem som uppstår på grund av den. De träffas då och då på herrgårdens kvinnoförening i Malmö, för att prata om sina erfarenheter och ge varandra tips.

Några av kvinnorna som SVT Nyheter träffar vill inte synas på bild, men en sak är de alla överens om – det finns en familjehierarki och kunskapssatsningen borde därför riktas till männen och inte i första hand till kvinnor som det är i dag. 

–Det bästa är att börja där uppe, för förändras min pappa så förändras hela min familj. Kvinnan vill förändras men det är någon annan som står bakom, säger en ung man som sitter med i gruppen.

Vad är det för typ av människor som kan nå de som ni tycker bör vara här i dag?

–Man måste ha någon som kan övertala, vad man kan göra är att väcka de känslor som de säkert har inom sig, säger en av kvinnorna.

Ett problem som hindrar arbetet mot hedersvåld är att förtroende för myndigheter saknas. Forskning visar tydligt att speciellt unga ofta berättar om de lindrigaste övergreppen först. För att de unga ska öppna upp och berätta om sin utsatthet måste de känna att de är skyddade.

–Begär du hjälp så hjälper socialen dig. För det första börjar de med familjen och pratar med dem. Då låtsas föräldrarna att allting är bra, att det var ett misstag. Men sedan när de går därifrån är allt som vanligt igen, säger en annan av kvinnorna.

Studier visar att de flesta som kommer till Sverige anpassar sig till det svenska samhället. Trots det oroar sig gruppen som SVT träffar för de fördomar som finns. Att till exempel alla muslimer, kurder och palestinier skulle leva under förtryck, eller att de skadar sina barn.

–Det är mycket kunskap som behövs, en smart människa. En normal människa dödar inte bara någon så där, säger en man i gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hedersbrott i Sverige

Mer i ämnet