Valkuvert stoppas i valurnan i vallokalen på Kastanjeskolan i Tomelilla under riksdagsvalet den 9:e september Foto: TT

Förberedelser pågår inför eventuellt extra val

Uppdaterad
Publicerad

Än har överläggningarna om vem som ska bilda regering inte gett något resultat, under tiden närmar sig ett eventuellt extra val. Runt om i landet pågår nu förberedelser inför vad som kan bli ett historiskt val.

Det må vara mellandagar, men runtom i landet pågår förberedelser för valdagar. Finns det ingen regering efter den fjärde statsministeromröstningen den 23 januari ska extraval hållas inom tre månader. Så även om man inte vet om det blir extraval har förberedelserna börjat.

– Just nu förbereder vi det uppdrag vi har fått från talmannen att bedöma budget och den kortaste förberedelsetid som är möjlig att förbereda ett extra val på, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Regeringsbildningen

Återrapporterar senast 10 januari

Valmyndigheten ska återrapportera till talmannen senast den 10 januari.

– Förberedelsen i sig och den beredskap vi har är att vi har tidsplaner för när olika saker ska göras, att vi har avtal med leverantörer, och att vi vet att vi kan beställa när vi trycker på knappen, säger Anna Nyqvist.

– Vår preliminära bedömning är att det till exempel går åt 230 miljoner valsedlar.

Ont om tid vid eventuellt extraval

Om det blir ett extra val blir en av Valmyndighetens största utmaningar att hinna få fram de enorma mängder valsedlar och andra trycksaker som behövs, och att få ut dem i tid till exempel till de som ska rösta i utlandet.

– Ett extra val ska kunna genomföras inom tre månader och det är ungefär tre månader som hela kedjan tar, säger Anna Nyqvist.

Så man har inte jättemycket tid på sig?

– Nej det är väldigt ont om tid.

Förberedelser pågår

Kommunerna står för en stor del av valplaneringen, i Stockholm pågår redan förberedelserna.

– Just nu har vi förberett på så sätt att vi jobbar med några fiktiva datum. Vi har säkerställt vissa lokaler som vi är beroende av och ett valadministrativt system att jobba med, säger Eva Debels, kanslichef för Valnämnden i Stockholm stad.

Så fort man har ett eventuellt datum ska information gå ut till röstmottagare och annan personal som arbetar med valet. Att få tag på valarbetare tror hon inte blir några problem.

– Det måste finnas lokaler för förtidsröstningen, det måste finnas röstmottagare i förtidsröstningen,  det måste finnas röstmottagare och material i vallokalerna etc, samma som vid ett vanligt val.

Extra val i slutet av mars

Om det blir ett extra val blir det med största sannolikhet i slutet av mars. I maj är det sedan dags för val till Europaparlamentet, så det blir fullt upp för landets valarbetare.

– För vår del hade det ju varit enklare om extravalet hade varit samtidigt som Europaparlamentsvalet eftersom det är ju samma sak som ska göras, menar Eva Debels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet