En bankomat utanför ett av SEB:s bankkontor i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Före detta SEB-chef: Vi har utfört skatteupplägg mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skattebetalare har drabbats av avancerade skatteupplägg med syfte att minska skatten på aktieutdelningar.

– Vi har gjort detta i stor skala helt tills nu, säger en tidigare SEB-chef till SVT.

En tidigare chef vid SEB:s tyska verksamhet berättar i ett samtal med SVT att banken SEB genomfört omfattande affärer för att hjälpa kunder undvika skatt på aktieudelningar.

Det finns en rad olika metoder att undvika skatt på aktieutdelningar med hjälp av snabba aktietransaktioner. Förutom den variant som nu utreds av åklagare i Tyskland används andra upplägg som mer rör sig i en gråzon mellan olika länders skattelagstiftningar. De kallas i finansvärlden för cum-cum till skillnad från den bedrägeriliknande varianten cum-ex.

Bankerna & skatteplundringen

Den tidigare chefen säger att så kallad cum-cum är ”internationell standard”.

– Den utföres i princip i alla länder där ute, i till exempel Tyskland, Sverige och så vidare, säger han. 

I stor skala

Han beskriver upplägget som handel kring aktieutdelningar där aktieägaren under en kort period flyttar aktien från utlandet till det land banken finns i. Allt för att undvika skatt på aktier.

– På SEB har vi gjort sådana affärer i stor skala helt tills 2015 när de tyska skattelagarna ändrades. Då var det inte möjligt att utföra sådana affärer längre, åtminstone inte i Tyskland.

Du berättade att skatteupplägget cum-cum även utförts mot Sverige. Under vilken tid?

– I princip hela tiden fram tills nu. Detta är en standardtransaktion som utförs i Frankrike, Holland, Norge, överallt, säger han.

Det finns en diskussion kring att cum-cum är ett arrangemang med det enda syftet att undvika skatt och inte att äga aktierna. Är det en riktig beskrivning?

– Några länder, inklusive Tyskland, har sedan ett par år börjat titta på cum-cum-transaktioner också. Det är en följd av uppläggen med cum-ex som skapat stora vågor i Tyskland, det är stora summor. Det handlar om mellan fem och femton miljarder euro som har begärts ut på ett felaktigt sätt. Nu har tyska skattemyndigheter börjat ifrågasätta om uppläggen med cum-cum är riktiga ur ett skatteperspektiv. Vad jag vet så sker detta inte i Sverige, säger den tidigare SEB-chefen.

Hur lönsamma var cum-cum-aktiviteterna?

– Generellt skulle jag säga att det var tämligen lönsamt utifrån avkastningen för alla som var involverade. Det var lönsammare än vad som är normalt i finansiella affärer.

Hur mycket visste ledningen om cum-cum-detaljerna?

– Jag skulle säga i princip allt eftersom det planerades på ett väldigt öppet sätt. För att engagera sig i olika strukturaffärer måste du ha de nödvändiga godkännandena. Så detta var inget som pågick i det fördolda, absolut inte, säger den tidigare SEB-chefen.

”Gjorde aldrig cum-ex”

Sedan berättar den före detta bankchefen att upplägget cum-ex, det vill säga affärer där syftet är att tillskansa sig skattepengar man inte har rätt till genom att kräva tillbaka en kapitalskatt för samma affär flera gånger, inte är lika vanlig, men att den utförts i stor skala i några få länder, inklusive Tyskland.

– Den strukturen gör att du kan begära två skattebelopp på samma aktie, det är att fördubbla skatteutbetalningen på något som i verkligenen inte finns. Det är extremt aggressivt och skattemyndigheterna anser det nu vara brottsligt och de går nu tungt in mot detta. Även åklagare tittar på det och det kan till slut leda till att människor hamnar i fängelse, säger han.

Den tidigare SEB-chefen säger dock att han började arbeta på SEB för drygt tio år sedan och under den tiden har han inte sett några sådana affärer.

– Vi gjorde aldrig cum-ex, säger han.

Motsägs av dokument och vittnesmål

SEB-chefens uppgifter motsägs av de vittnesmål och dokument SVT och TT tagit del av. De pekar på att affären som genomfördes 2010 med SEB Tysklands hjälp var just en så kallad cum-ex.

Den tidigare chefen vid SEB:s tyska huvudkontor i Frankfurt har enligt mail, vittnesförhör och köp- och säljnotor SVT och TT tagit del av varit högst delaktig i affären som enligt åklagaren lurade tyska skattebetalare på runt en miljard kronor.

SEB:s femhundramiljons-eurolån som diskuterades 2010 var alltså bara cum-cum och inte cum-ex?

– Det borde vara så, absolut. Många banker och små aktiemäklarbolag har kontaktat oss och frågat oss om vi vill engagera oss i så kallade cum-ex-strukturer, vilket vi alltid sa nej till. Så frågan fanns där. Men affären borde inte varit det, säger den före detta SEB-chefen.

När SVT försöker nå mannen igen för att konfrontera honom med nya uppgifter svarar han inte. Sedan dess har han inte hört av sig. Enligt SEB:s Tysklandschef i dag, Johan Andersson, så har banken inte utfört några affärer som strider mot regler eller lagar. I ett mail via bankens presschef skriver han att banken inte har några kundrelationer där det ”enda syftet är att undvika skatt”.

Så här kom den ovanliga intervjun till

SVT och TT hade flera gånger försökt ringa den tidigare SEB-chefen på ett tyskt mobiltelefonnummer vi hittade via hans yrkesprofil på nätet, utan svar. Eftersom vi inte visste vilken relation han har till SEB i dag skrev vi till slut av källskyddsskäl bara ett kortfattat sms: Can you please call me? Best, Knut R.

Ett par timmar senare ringer den tidigare SEB-chefen upp. Ett speciellt samtal utspelar sig. Han är mycket öppen och berättar detaljer om bankens skatteupplägg som ingen SEB-företrädare tidigare berättat. Vi berättar inte omedelbart att vi ringer från Sveriges Television.

Kort tid senare ringer vi upp igen, han svarar inte, men vi berättar då på hans telefonsvarare att den han pratat med jobbar på Sveriges Television. Sedan dess har vi inte lyckats få tag på den tidigare SEB-chefen.

På SVT är vi alltid mycket noga med att vara öppna med vilka vi är när vi talar med människor i olika sammanhang. Men det kan finnas sällsynta undantag när informationen inte kan komma fram på annat sätt.

SEB:s informationsavdelning säger som kommentar till uppgifterna att man inte har kundrelationer där det enda syftet är att ”undvika skatt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet