Företag misstänks för vapensmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska säkerhetsföretaget Vesper Group misstänks för vapensmuggling och brott mot lagen om krigsmateriel, uppger TV4 Nyheterna.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har anmält företaget med misstankar om att det fört skjutvapen ur landet utan tillstånd.

Tullkriminalen och åklagare vid enheten för säkerhetsmål bekräftar att företaget utreds. Mikael Svensson, en av grundarna av Vesper Group, säger till TV 4 att det rör sig om ett missförstånd.

– Det är inte Vesper som beställt, betalat eller transporterat vapnen. Det är inte våra system, säger han.

Bevakar beskickningar

Vesper Group anlitas av utrikesdepartementet för att bevaka beskickningarna i Afghanistan, Pakistan och Irak.

Det handlar om smuggling av bland annat karbiner, pistoler, k-pistar och ammunition enligt dokument som TV4 Nyheterna kommit över.

Samma dag som Vesper anmäldes av ISP ansökte bolaget hos myndigheten om att få hantera den typen av vapen som anmälan gäller. Ansökan avslogs eftersom företaget utreds för brott.

Utan tillstånd

– Tullen hörde av sig till mig i början av februari om ett misstänkt brott av krigsmateriellagen och smugglingslagen. Det gällde ursprungligen en anmälan från ISP som gällde företaget Vesper Group som hade förmedlat en försäljning av vapen, enligt ISP utan vederbörligt tillstånd, säger Ronnie Jacobsson på åklagarkammaren för säkerhetsmål till TT.

-Slutmålet var olika beskickningar i världen, säger han.

TT: Det rör sig alltså om att Vesper Group har förmedlat och sålt vapen till beskickningar i världen utan tillstånd?

– Ungefär så. Jag vet ju att bolaget själv har en annan uppfattning om sin roll. Men någon form förmedlingsverksamhet har det rört sig om i alla fall. Men vad som hänt i detalj varken vet jag eller vill jag gå in på, säger Ronnie Jacobsson.

UD bekräftar

Anna Buhré Kervefors, chef för UD:s presstjänst, bekräftar att företaget Vesper Group används av utrikesdepartementet för väpnat skydd i ”så kallade högriskmiljöer”.

– Med hänsyn till att en förundersökning pågår så vill vi inte kommentera det här i nuläget, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer