Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liang Shouqing oroas över det hårdare tonläget kring kinesiska företag i Sverige. Själv har han sökt svenskt medborgarskap. Foto: Fredrik Larsson

Kinesiska bolaget har utvecklat AI åt Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Liang Shouqing är en eftertraktad utvecklare av artificiell intelligens och har anlitats av både Telia, Electrolux och Arbetsförmedlingen.

Han har bott och arbetat i Sverige sedan 2009 och anser själv att hans företag är svenskt – men på pappret är det kinesiskägt, vilket kan skapa problem i framtiden.

Regeringen vill införa en ny myndighet som säkerhetsgranskar utländska direktinvesteringar i Sverige för att bedöma om de utgör ett säkerhetshot. Ryssland, Iran och Kina lyfts fram som alltmer offensiva länder.

IT, som är den tredje största branschen bland kineser i Sverige, har länge varit ett okontroversiellt område. Men när Kina 2017 införde en ny säkerhetslag som slår fast att alla kinesiska medborgare och organisationer, även i utlandet, är skyldiga att lämna ut information om kinesiska staten begär det, har inställningen till branschen förändrats.

Bolagen med kinesiskt ägande

”Lätt att misstänkliggöra”

Liang Shouqing oroar sig för att en hårdare granskning av kinesiska företag kan göra det svårare att verka i Sverige.

– Det är lätt att misstänkliggöra en person utan bevis, kanske på grund av ett missförstånd, säger han och pekar på att fördomar också kan spela in.

– Om du redan har en bild i ditt huvud kan det bli så att ju mer du tittar på den här killen, desto mer misstänkt verkar han.

När det gäller AI-lösningen för Arbetsförmedlingen så uppger Liang Shouging att man arbetat med anonymiserade data. Och Martin Kruse, direktör för Inköp och marknad på Arbetsförmedlingen, säger till SVT att myndigheten gör noggranna kontroller av alla leverantörer som arbetar inom säkerhetsklassade områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagen med kinesiskt ägande

Mer i ämnet