I klippet: Kammaråklagare Alexandra Bittner kommenterar veckans gripanden i covidhärvan. Foto: SVT/Marko Säävälä, TT

Företaget utfärdade falska covid-tester – flera häktade under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande härva med falska pcr-test är på väg att nystas upp i Sverige. Enligt Aftonbladet kan över 100 000 personer, runtom i Sverige, ha fått falska provsvar.

”Alla bedrägerier är vedervärdiga men allra värst är de som rör liv och hälsa”, skriver socialminister Lena Hallengren i ett sms till SVT Nyheter.

Det privata företaget Doktorgruppen erbjöd pcr-tester och reseintyg runtom i Sverige. Men nu visar det sig att pcr-tester inte har skickats till laboratorium för analys – trots det har de gett patienter negativa svar.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) larmade och i veckan slog polisen till mot ett flertal adresser i Stockholmsområdet.

Tre häktade

Tre personer häktades under lördagen. De är misstänkta för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande. På alla punkter kategoriserar polisen det som grovt brott. Samtidigt är ytterligare tre personer anhållna i sin frånvaro.

Totalt kan över 100 000 personer kan ha fått ett falska pcr-test utfärdat av vårdföretaget, skriver Aftonbladet.

– Farhågan är att människor som fått ett falskt negativt resultat inte fått vård i tid. En annan aspekt är alla som rest runt i världen som har varit ovetandes smittade, säger en myndighetskälla till tidningen.

Socialministern: ”Vedervärdigt”

Socialminister Lena Hallengren kallar det misstänkta bedrägeriet för vedervärdigt.

”Alla bedrägerier är vedervärdiga men allra värst är de som rör liv och hälsa. De som försöker lura människor med falska tester ska veta att polis och myndigheter kommer att slå till mot dem. Nu får rättvisan ha sin gång”, skriver hon i ett sms till SVT Nyheter.

Kammaråklagare Alexandra Bittner vill inte gå in på närmare detaljer om vad som framkommit i förundersökningen.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att det pågår en förundersökning. Polisen har fått information från Ivo som har lett till att vi har fattat beslut om att inleda en förundersökning, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.