Försvarsminister Peter Hultqvist har varit föremål för en desinformationskampanj av främmande makt. Det säger han i en intervju i SVT:s Rakt på. Foto: SVT

Ministern: Förfalskat brev spreds av främmande makt

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist har varit föremål för en desinformationskampanj av främmande makt. Det säger han i en intervju i SVT:s Rakt på.

Händelsen var ett förfalskat brev på försvarsdepartementets brevpapper med ministerns underskrift som spreds via sociala medier. I det förfalskade brevet erbjöds Ukraina att köpa svenska vapen.

Försvarsdepartementet kunde snabbt konstatera att brevet var en förfalskning. Enligt försvarsministern drar man nu slutsatsen att det var främmande makt som låg bakom både förfalskningen och spridningen av brevet på nätet.

– Det var ett brev som var förfalskat och som spreds systematiskt, säger förvarsministern.

Var det en så kallad påverkansoperation?

– Det är den bedömningen som vi gör idag, säger han.

Sverige utsätts ofta

Påverkansoperationer är en del i den typ av informationskrigföring som bland att Ryssland har utvecklat. Det kan handla om att medvetet sprida felaktiga uppgifter för att förvirra eller skapa osäkerhet. Enligt Peter Hultqvist utsätts Sverige frekvent för påverkansoperationer, det vill säga spridning av desinformation med ett särskilt syfte.

– Vi måste bli bättre på att analysera och titta på syftena bakom det här och hur man på ett bra sätt kan bemöta det. Det är ju till och med så att man i Ryssland har människor som avlönas för att sitta och kommentera på sociala medier för att påverka i ett speciellt syfte, säger försvarsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.