Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket återupptas på onsdag. Foto: Annika Byrde / TT

Samtalen återupptas mellan SAS och piloterna

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen om ett nytt avtal mellan SAS och Svensk pilotförening, SPF, återupptas på onsdagen. Det säger den svenska medlaren Jan Sjölin till SVT.

– Det är otroligt viktigt för företaget att vi får slut på den här strejken, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

På måndagen den 4 juli, för åtta dagar sedan, gick cirka 900 piloter från Sverige, Norge och Danmark ut i strejk.

Förhandlingar har pågått genom medlare sedan strejken bröt ut och tidigare i veckan beskrev den norska riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland läget som ”låst”.

– Det som har hänt nu är att medlarna har begärt att parterna ska befinna sig i Stockholm i morgon för att förhandla på plats, säger den svenska medlaren Jan Sjölin till SVT. 

Båda parterna välkomnar samtal

Bägge parter har sedan tidigare välkomnat nya förhandlingar. Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, understryker att det kommer att krävas eftergifter från båda parter.

– För vår del handlar det om vår förmåga att kunna konkurrera och det är det som sätts på spel i de här förhandlingarna, säger hon till SVT.

Även Svensk pilotförening bekräftar att förhandlingarna med SAS kommer att återupptas på onsdagen.

– Vi hoppas på en lösning så snart som möjligt, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på SPF, SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer