Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen deadline för förhandlingarna”, säger norske riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland, som ändå hoppas att man kan nå en lösning under dagen. Foto: TT/SVT

Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacken fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

De återupptagna förhandlingarna mellan SAS och de skandinaviska pilotfacken går in på sin andra dag. På torsdagsmorgonen återgår parterna till förhandlingsbordet.

Flygbolaget uppger att strejken hittills har kostat uppåt 1,3 miljarder kronor.

Samtalen om ett nytt avtal mellan SAS och Svensk pilotförening (SPF) återupptogs på onsdagen, då pilotfacken och flygbolaget möttes i Näringslivets hus i Stockholm.

Efter närmare tio timmar avbröts förhandlingarna vid 19.30-tiden på kvällen. Klockan 9 på torsdagen möttes parterna igen.

– En förhandlingsledare ska alltid vara optimistisk. Jag förväntar mig att vi fortsätter på samma konstruktiva väg som i går och att vi jobbar för en lösning, säger SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs inför dagens förhandlingar, enligt norska NRK.

”Jobbar intensivt”

Svensk pilotförening har bland annat krävt att de piloter som har sagts upp under pandemin återanställs och att anställningar inte flyttas till bemanningsbolag.

Roger Klokset, som leder det norska pilotfacket, har inte velat kommentera huruvida SAS kommit med några nya bud eller hur nära parterna är en lösning. Men han hoppas att ledningen ska ha realistiska sparkrav och respektera kollektivavtalet, och vill tro att det skulle kunna bli ett avtal på torsdagen.

– Det kan det, men det måste det inte, säger Klokset till norska TV 2.

– Vi jobbar intensivt. Det är en kombination av interna möten och möten med motparten. Även medlaren är med som alltid.

Kostat över en miljard

Cirka 900 piloter från Sverige, Norge och Danmark gick på måndagen den 4 juli ut i strejk. Hittills beräknas det ha kostat det redan krisande flygbolaget cirka 100 till 130 miljoner kronor per dag, uppger SAS.

”Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt går de danska flygteknikerna, som sympatistrejkat med piloterna, tillbaka till jobbet på torsdagen.

Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal, som förhandlar för piloterna, säger till DR att de har ingått ett avtal med Dansk Industri och SAS. Han tillägger att avtalet inte tyder på något genombrott i förhandlingarna mellan piloterna och SAS ledning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir nog en dansk affär av det här till slut”, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström om SAS-förhandlingarna. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.