Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi står upp för våra principer så får ledningen bestämma hur det går för SAS”, säger Roger Klokset, ledare på norska SAS pilotförbundet, som hoppas att den skandinaviska modellen slår fast och att piloterna står kvar vid sina krav. Foto: SVT

Förhandlingar mellan SAS och pilotfack avslutade – för dagen

Uppdaterad
Publicerad

SAS och de skandinaviska pilotfacken återupptog förhandlingarna på onsdagen efter att 900 SAS-piloter strejkat i tio dagar.

– Parterna signalerar att de vill enas, sade medlaren Mats Wilhelm Ruland på onsdagsmorgonen.

Vid 19.30 meddelade parterna att förhandlingarna avslutats för dagen och kommer återupptas på torsdag.

Samtalen om ett nytt avtal mellan SAS och Svensk pilotförening (SPF) återupptogs på onsdagen. Detta efter att i början av veckan ha gett besked om att de var villiga att börja samtala igen.

Runt klockan 10 möttes parterna i Näringslivets hus i Stockholm och samtal pågick fram till kvällen. Strax efter klockan 19.30 meddelade norska pilotfackets ordförande Roger Klokset att förhandlingarna avbryts för kvällen, och fortsätter klockan 9.00 på torsdagsmorgonen.

”Många frågor som inte är lösta”

Förhandlingar har pågått genom medlare sedan strejken bröt ut. Redan under tisdagen var den norske medlaren Mats Wilhelm Ruland på plats i Stockholm.

– Parterna signalerar att de vill enas. Vi ser det som positivt och får se om det är möjligt, säger Mats Wilhelm Ruland till SVT Nyheter, strax innan förhandlingarna skulle börja på onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den norske riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland har tidigare beskrivit läget som ”låst” men när parterna nu möts vid förhandlingsbordet igen hoppas han att de kommer att vara lösningsorienterade. Foto: SVT

Ruland vill inte kommentera om några konkreta förslag ligger på bordet.

– Det är många frågor som inte är lösta, konstaterar han.

”Upp till SAS”

Roger Klokset från det norska pilotfacket anlände till Stockholm på onsdagen. Han hoppas att SAS ska ha realistiska sparkrav och respektera kollektivavtalet.

– Det kan ta tid och det kan gå fort. Nu är det upp till SAS, säger han.

Cirka 900 SAS-piloter har snart strejkat i tio dagar. Strejken beräknas hittills ha kostat SAS närmare en miljard kronor. Enligt SVT:s ekonomikommentator kan parterna nu tvingas till en överenskommelse inom några dagar, om de ekonomiska förlusterna inte ska skena.

– Det är SAS som har velat snabba på det här och de kommer att göra eftergifter, säger Kristina Lagerström i Morgonstudion.

Sedan strejken inleddes har mellan 200 och 250 flygavgångar och 30 000 passagerare berörts dagligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.