Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir nog en dansk affär av det här till slut”, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström om SAS-förhandlingarna. Foto: SVT/TT

Lagerström om SAS-förhandlingarna: ”Står fruktansvärt långt ifrån varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Pilotstrejken beräknas hittills ha kostat SAS närmare en miljard kronor.

Enligt SVT:s ekonomikommentator kan parterna nu tvingas till en överenskommelse inom några dagar om de ekonomiska förlusterna inte ska skena.

– Det är SAS som har velat snabba på det här och de kommer att göra eftergifter, säger Kristina Lagerström i Morgonstudion.

När Svensk pilotförening, SPF, och SAS i dag möts för att återuppta förhandlingarna har pilotstrejken gått in på sin nionde dag.

Strejken beräknas kosta det skandinaviska flygbolaget omkring hundra miljoner kronor om dagen, vilket innebär att den totala notan nu uppgår till närmare en miljard kronor.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström råder det fortsatt stora spänningar vid förhandlingsbordet men för att få ett stopp på pengablödandet kan parterna tvingas till att nå en lösning inom kort.

– Det är en väldigt svår medling och svåra förhandlingar för att de står fruktansvärt långt ifrån varandra. Skälet till att de nu ska ses är snarare att de ska snabba på de hä processen. Det här kan inte pågå i evigheter, säger Kristina Lagerström i Morgonstudion.

”Kommer att göra eftergifter”

Svensk pilotförening har krävt att de piloter som har sagts upp under pandemin återanställs och att anställningar inte flyttas till bemanningsbolag.

– Det analytiker säger, att det kommer lösa sig inom några dagar, baseras nog mer på insikten att man inte kan betala dag efter dag för den här strejken snarare än att man har kommit varandra närmare. Det är SAS som har velat snabba på det här och de kommer att göra eftergifter, säger Kristina Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.