Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vädjan till pilotföreningen: ”Ta ert förnuft tillfånga” Visa alla (2)
Visa alla (2)

SAS-piloterna slutar flyga hem charterresenärer

Uppdaterad
Publicerad

De strejkande SAS-piloterna slutar att hämta hem strandade charterresenärer från och med i morgon, uppger SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande. De sista flygningarna sker i dag, söndag, då 21 plan lyfter.

I torsdags nådde SAS och pilotfacken en överenskommelse om att göra ett avsteg från SAS-piloternas strejk för att flyga hem de strandade charterresenärerna. Under fredagen och lördagen lyfte 51 plan och under söndagen lyfter ytterligare 21 – men därefter går pilotfacken inte med på att göra fler avsteg från strejken.

”SPG:s medlemmar har under helgen bidragit till att flyga hem passagerare, men SAS bristande respekt gör att vi tyvärr känner oss tvungna att avsluta dispensen för charterflyg efter den sista flygningen i dag, söndag den 10 juli”, skriver SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Pilotfacken uppger att de är förvånade över att SAS bokade in flygningar till resmålen Rhodos, Kreta, Larnaca, Palma och Split då det, enligt facken, går att ta sig hem därifrån via alternativa rutter.

”Vi har kommit överens om att SAS kan omfördela annan egen kapacitet för detta ändamål. Tyvärr har SAS återigen visat sig vara en opålitlig avtalspartner, som inte praktiserar avtalet som avsett”, skriver facken vidare.

SAS: ”Det är upprörande”

Karin Nyman, SAS kommunikationsdirektör, beklagar pilotfackens besked.

– Vi är bestörta och beklämda å våra passagerares vägnar. Nu kommer de strandade charterturisterna inte hem, och det är upprörande, säger hon.

Fackens argument att resenärerna har möjlighet att ta sig hem på egen hand är ”obegripligt” för SAS, enligt Nyman.

– Det är fullständigt obegripligt för oss. Det är högsäsong och fullbokat överallt. Det finns inga biljetter och det vet pilotfacken, så vi förstår inte det argumentet.

– Såvida vi inte kommer överens om ett nytt undantag har passagerarna få möjligheter att ta sig hem, och i det avseendet vill vi uppmana pilotfacken att ta sitt förnuft till fånga och ta ansvar. De måste sluta tjafsa och flyga hem passagerarna, fortsätter hon.

Norskt möte med de svenska medlarna

Under söndagen uppgav Roger Klokset, ordförande för det norska pilotfacket, att det har haft ett så kallat statusmöte med de svenska medlarna i Stockholm, rapporterar den norska tidningen Börsen. Mötet var dock ingen regelrätt förhandling och ledde till fram till något konkret, enligt Klokset.

SAS Pilot Group är en sammanslutning av pilotfacken i Sverige, Norge och Danmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera tusen om dagen söker ersättning för inställda flyg varje dag sedan SAS inledde sin strejk. Men att få dessa pengar är inte så lätt som det borde vara. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.